Velký úspěch vinařů z Česka na světové přehlídce: Zlato z Madridu hned 4krát a velké! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký úspěch vinařů z Česka na světové přehlídce: Zlato z Madridu hned 4krát a velké!

 Vlastimil Valenta
Vlastimil Valenta (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, Profimedia.cz)

»Zase je pátek a mám toho dost (...) Jedu jak Pražák, hlava nehlava, mám jediný cíl a přede mnou je Pálava«, zní v písničce kapely Chinaski. Ratíškovice jsou sice od vyhlášené vinařské oblasti vzdáleny 40 km, víno tu však dělají nejlepší na světě.

V jedné z nejprestižnějších soutěží světa Bacchus v Madridu bodovalo místní B\V vinařství. „Získalo čtyři velké zlaté, deset zlatých a 14 stříbrných medailí,“ informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích podporuje. Takový počet velkých zlatých medailí na přehlídce dosud žádné vinařství z Česka nezískalo.

„V soutěži se prosadila zejména vína, která dozrávají ve francouzských dubových sudech,“ popisuje ředitel B\V vinařství Vlastimil Valenta (43). Významné ocenění získalo za Neuburské 2019, Sauvignon barrique 2019, Rulandské šedé barrique 2019 a Rulandské bílé 2019. „To bylo navíc vyhlášeno nejlepším vínem z České republiky,“ dodal Vinařský fond. Už v roce 2014 bodovalo vinařství v San Francisku, zvítězilo i ve Štrasburku a loni v Bruselu. „Ověřujeme si tím tak kvalitu našich vín,“ vysvětlil ředitel.

Bodovali i čtyři další

Zlaté, i když tentokrát »malé«, získali i další výrobci z Moravy. „Čtyři zlaté medaile se podařilo získat také Vinařství Štěpán Maňák, tři Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice a dvě Zámeckému vinařství Bzenec a Mikrosvín Mikulov,“ dodal Vinařský fond.

Využívají i Ukrajince

Vinařství si pochvaluje práci ukrajinských pracovníků. „Dříve mohli u nás pracovat jen na tříměsíční turnus a pak museli odjet. Teď zde mohou být i mnohem déle. To je velká výhoda. Nemusíme je znovu zaškolovat. S jejich prací jsme spokojeni,“ zdůraznil Vlastimil Valenta.

Víte, že...

...přehlídky se účastnilo 1747 vín ze 17 zemí? Pořadatelé udělili 37 velkých zlatých medailí, více než B\V vinařství nezískal nikdo.

Přečtěte si
-bello-
21. 5. 2022 • 00:10

Za vína a medaile dávám a ráda , ale zmínka o Ukrajincích byla nadbytečná a účeloová v době, kdy už toho přívalu máme vážně dost !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.