Nová lvice berberská v Zoo Olomouc: Ayo obhlíží své království | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nová lvice berberská v Zoo Olomouc: Ayo obhlíží své království

Dnes již Thembi čeká na nevěstu. Jeho jméno znamená v překladu naděje a on jí pro záchranu svého druhu skutečně je.
Dnes již Thembi čeká na nevěstu. Jeho jméno znamená v překladu naděje a on jí pro záchranu svého druhu skutečně je. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, Zoo Olomouc/Milan Kořínek)

Směle a bez ostychu se zabydluje lví princezna Ayo (2) ve svém novém království. Do olomoucké zoo na Svatém Kopečku koncem minulého týdne přicestovala ze Švýcarska.

Včera si lvice berberská, budoucí matka zdejšího rodu, poprvé prohlédla výběh. „Jsme velmi mile překvapeni, že nemá žádné rozpaky a rychle se stává skutečnou paní domu,“ prozradila mluvčí zahrady Iveta Gronská. V brzké době by se tak mohla seznámit se svým nastávajícím Thembim (3), který je potomkem nedávno zesnulého Šimona. „Ayo je pokrevně nepříbuzná lvice. Jsou proto velkou nadějí pro záchranu druhu, kterého na světě zbývá už jen pár kusů,“ dodala Gronská. Pokud vše půjde dobře, už příští rok by se zoo mohla radovat z mláďat.

Víte že...

... lev berberský byl ve volné přírodě vyhuben, v zajetí žije asi 80 zvířat? Je největším a nejkrásnějším lvem světa, má nejmohutnější hřívu, sahající až na břicho.

Lví podíl na záchraně

Z 80 lvů berberských, kteří v současnosti žijí v zoologických zahradách světa, se 20 narodilo na Svatém Kopečku. Olomoucká zoo tak má doslova lví podíl na jejich záchraně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.