Cyklisté padali jako hrušky! Moravskoslezský kraj: 15 zraněných za 2 dny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cyklisté padali jako hrušky! Moravskoslezský kraj: 15 zraněných za 2 dny

Přestože přes Dolní a Horní Lomnou na Jablunkovsku vede cyklostezka, mnozí lidé stále šlapou do pedálů po silnici.
Přestože přes Dolní a Horní Lomnou na Jablunkovsku vede cyklostezka, mnozí lidé stále šlapou do pedálů po silnici. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv Matúše Šucha )

Jeden za druhých padali z kol o víkendu cyklisté v Moravskoslezském kraji. Za dva dny se jich zranilo hned 15. Dvě děti, sedm mužů a šest žen utrpělo převážně poranění hlavy, rukou, nohou či dokonce otřes mozku.

„Ve třech případech šlo o střet s auty, zbytek se odehrál na cyklostezkách. Naštěstí měli cyklisté přilby, jinak by dopadli daleko hůře,“ řekl Aha! mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Podle něj za pády přes řídítka, smyky na štěrku a kolize v prudkých sjezdech může především zbytečný hazard. Někdy ale také špatné kolo, nezkušenost či fakt, že horské stezky zpřístupnila elektrokola i méně zdatným a starším sportovcům. „Cyklistu na rozdíl od řidiče nechrání plechy, o to by měl být opatrnější,“ dodal mluvčí.

Jen pruh nestačí

Podle dopravního experta Matúše Šucha zažívá cyklistika boom, takže roste i počet pádů. „V Česku nemáme ideální infrastrukturu pro kola. Cyklostezek vzniklo hodně, bohužel mnohé na místech, kde nebyly potřeba a kde by měly být, chybí. A potom, jen namalovaný pruh na zemi vedle silnice nestačí,“ zmínil Šucha. Někteří lidé navíc jedou po silnici, i když cyklostezka vede souběžně, takže by ji ze zákona měli použít. „Pletou se nám tam chodci a maminky s kočárky,“ vysvětlují pak...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.