Ukrajinská gynekoložka Hanna ordinuje v Ostravě: Operovala za výbuchů raket! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ukrajinská gynekoložka Hanna ordinuje v Ostravě: Operovala za výbuchů raket!

Hanna Nesteruková na porodním sále.
Hanna Nesteruková na porodním sále. (Foto Aha! – Michal Charbulák, Hanna Nesteruk)

V přetěžké situaci se ocitla ukrajinská gynekoložka Hanna Nesteruk (31). Když na Charkov dopadly v únoru první rakety, chtěla ze země okamžitě pryč. Ještě týden se ale věnovala pacientům ve městě, tak jak ji zavazuje lékařská přísaha. Poté se však vydala ne cestu a zakotvila v Městské nemocnici v Ostravě.

„Nemohla jsem pacienty tak náhle opustit,“ řekla žena, která na klinice v Charkově ještě několik dní řešila gynekologické operační zákroky. Situace ve městě se ale zhoršovala. „Jedna raketa dopadla na zahradu naší chalupy. Zaryla se čtyři metry pod zem,“ líčila Hanna Nesteruk. V té chvíli už neváhala a se synem utekla. „Chtěla jsem ho ochránit. Většina mé rodiny zůstala, co vím, tak se přesunuli alespoň co nejvíc na západ země. Manžel působí u dobrovolnických oddílů,“ řekla lékařka.

Podobné město

Po desítkách hodin v autě dorazila do Ostravy, kde už zůstala. „Je to menší město než Charkov, ale podobné. Průmyslové, ale se skvělým školstvím i zdravotnictvím,“ popisuje své dosavadní dojmy. „Oslovila jsem kvůli práci vedení Městské nemocnice,“ dodala. A uspěla. „Pracuji jako kodérka, eviduji zdravotní úkony na gynekologicko-porodnickém oddělení. Jsem často na porodním sále. Doufám, že projdu aprobačním procesem, abych byla opět lékařkou. Kdoví, jak dlouho ještě bude trvat válka,“ těžce si vzdychla. Hannin syn (10) chodí v Ostravě na základní školu, do kolektivu se začlenil, baví ho matematika a karate.

Nejméně rok

Cestou k tomu, aby Hanna Nesteruk opět pracovala jako lékařka, je vykonání aprobační zkoušky. Ta má tři části. Písemná vyžaduje nejen znalost medicíny, ale i českého zdravotnického práva. Další je stáž na akreditovaném pracovišti. Až úspěšným složením ústní zkoušky je možno zařadit uchazeče na zdravotnickou pozici. Základem přitom je čeština. V ideálním případě proces trvá asi rok.

Llékaři i zahradníci

V ostravské Městské nemocnici nyní pracuje 23 uprchlíků z Ukrajiny. Z nich jsou to čtyři lékaři, deset sester a devět technicko - hospodářských pracovníků. Například kuchař, pomocníci v kuchyni, prádelská, zkušení zahradníci. „S dalšími jednáme. Máme představu o asi 30 zaměstnaných utečencích z Ukrajiny,“ řekla Aha mluvčí Andrea Vojkovská.

Přečtěte si
-bello-
18. 5. 2022 • 00:20

Velmi jsem zpozorněla u slova " ordinuje "
Naštěstí ne, i když vláda a pan učitel Fiala chtějí zkrátit aprobační dobu. .Doufejme, že ne , i když i tak je vzhledem k povšechné úrovni medicíny / farmacie na Ukrajině velmi krátká.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.