Jedinečný příběh svícnu: Návrat po desítkách let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jedinečný příběh svícnu: Návrat po desítkách let

Chanukový svícen není žádným drahým předmětem, unikátní je jeho osud a příběh.
Chanukový svícen není žádným drahým předmětem, unikátní je jeho osud a příběh. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Jako zázrakem vstal z popela židovský svícen z ostravské hlavní synagogy, kterou vypálili nacisté. Rodina Reiserů ho zachránila, spřátelená rodina Salomonovičů pak po desítkách let vrátila zpátky do Ostravy. Nyní je vzácný artefakt v místním muzeu.

Nacisté spustili protižidovský pogrom o křišťálové noci v listopadu 1938. Postupně lehly popelem synagogy po celé Evropě. Byla jen otázka času, kdy k tomu dojde i na Ostravsku.

Uprostřed noci

Hlavní synagoga v Ostravě shořela v noci z 12. na 13. června 1939. „Když ji zapálili, vyběhli jsme na ulici. Dívali jsme se, jak chrám hoří. Můj otec Isidor se pak do trosek vrátil,“ vzpomínala kdysi jeho dcera, ostravská Židovka Lilly Reiser (†97). Do rukou se jí tak od otce dostal chanukový svícen, s nímž poté procestovala celý svět.

Víte, že...

...spolek Ostrava Kingston Circle, který sdružuje potomky ostravských Židů rozprchlých po celém světě, má více než 100 členů? Jsou mezi nimi i prominenti a velmi bohatí lidé.

V Evropě i zámoří

„V roce 1949 emigrovali Reiserovi do Izraele, kde žili až do smrti rodičů Lilly. Ta po jejich smrti i se svícnem odcestovala do New Yorku, kde visel na stěně jejího bytu. Svícen s ní byl i v Kingstonu u Londýna, kde sídlí spolek sdružující potomky ostravských Židů,“ vysvětlila Aha! Libuše Salomonovičová. Ta se synem Radanem mapuje osudy ostravských Židů. Jako blízcí přátelé Lilly Reiserové před její smrtí svícen získali a nyní splnili její přání, aby se vrátil zpátky do Čech.

Přežili koncentrák

Jedinečný není jen osud svícnu, ale i osud Reiserů. Jako Židy je nacisté poslali do koncentračních táborů v Terezíně, Osvětimi a na nucené práce do Hamburku. Neblahý úděl přežila celá rodina, manželé Elsa a Isidor i jejich děti Lilly a Leo. Po válce se na čtyři roky vrátili do Ostravy.

Ukrytý v hospodě?

Není jasné, kde se svícen nacházel za války, kam jej otec Lilly Reiserové schoval, než rodinu odvezli do koncentračních táborů. „Domníváme se, že byl celou dobu schovaný v jedné restauraci v centru města, odkud ho otec Lilly po návratu do Ostravy vyzvedl a předal dceři,“ míní Salomonovičová.



Přečtěte si
-bello-
10. 5. 2022 • 23:01

Není nic co by rozumově připustilo nadřazenost jedné lidské rasy nad druhou.Nic !
Vzpomínám na milovaného autora Arnošta Lustiga , kdy říkal, že to co jako Žid zažil nikdy prominout nejde a jsem ráda, že neodpouštěl, protože, jak řekl, tělesné utrpění není nic proti bolesti duše. - A byla to reakce na to, že se v jednu dobu jakoby s promíjejícími pytel roztrhnl !

V souvislosti s nacismem a fašismem přemýšlím o tom, jak pánové , původně učitelé dějepisu Fiala a Rakušan tvrdí, že Putin, potažmo jeho vojsko na Ukrajině jsou fašisté.Myslím, že pánové neumí používat pojmy a mělo by jim být vráceno školné.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.