Čejkám chocholatým hrozí smrt: Vejce hlídají ornitologové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čejkám chocholatým hrozí smrt: Vejce hlídají ornitologové

Čejky jsou ve smrtelném nebezpečí.
Čejky jsou ve smrtelném nebezpečí. (Foto D. Křenek, B. Pešek, ČOS)

Úbytek přirozených mokřadů na severní Moravě donutil vzácné čejky chocholaté zahnízdit uprostřed obilných lánů. Ve snaze přivést na svět potomstvo riskují život.

I když drobné ptáčkové spoléhají na své ochranné zbarvení, v případě těžké zemědělské techniky jim to není k ničemu. „Celá snůška tak může skončit pod koly traktorů,“ uvedl čekostěšínský ornitolog Daniel Křenek. Ochránci přírody proto vyrazili do akce. Místa, kde čejky snesly vejce, začali označovat a zároveň vyzývají traktoristy, aby se jim s traktory vyhnuli. To ale není jednoduché. „Zažil jsem, že čejka nejen na traktor urputně útočila, ale urputně útočila, ale ani se nehnula, když ji vzal mezi kola,“ dodal Křenek.

Ptačí databáze

Ještě před dvaceti lety byly čejky chocholaté v Moravskoslezském kraji vcelku rozšířeným živočišným druhem. Za tu dobu jich ale ubylo o 90 procent! Ornitologové proto vytvořili i tzv. čejčí databázi, kam může každé nově objevené hnízdo zapsat i veřejnost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.