Bachaři odešli s podmínkami: Bili a ponižovali vězně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bachaři odešli s podmínkami: Bili a ponižovali vězně!

Dozorci v rýnovické věznici dodnes pracují.
Dozorci v rýnovické věznici dodnes pracují. (Foto Vězeňská služba)

Tři bachaři rýnovické věznice stanuli před soudem za to, že loni a předloni trestance opakovaně bili, kopali a slovně ponižovali. Včera si vyslechli rozsudky.

K psychickému a fyzickému týrání docházelo na oddělení kázeňských trestů. „To oddělení je vlastně vězení ve věznici, kdy odsouzení trpí různými psychickými problémy, jsou velice těžce zvladatelní a práce příslušníků vězeňské služby je velice psychicky náročná,“ řekl státní zástupce Martin Tvrdík. Usvědčit se bachaře podařilo díky kamerovým záznamům.

Původně dozorcům, kteří dodnes v rýnovické věznici pracují, hrozily pětileté až desetileté tresty. Od soudu nakonec odešli s podmínkami od 18 měsíců po pět let. Soud přihlédl k náročnosti jejich služeb. „Obžalovaní to v podstatě nedokázali zvládnout jinak než opakovaným porušením zákona,“ řekla soudkyně Jaroslava Opatrná. Jednomu vězni by navíc bachaři měli zaplatit za nemajetkovou újmu 20 000 korun. Rozsudek není pravomocný, všichni tři obžalovaní se proti trestu odvolali.

Soudí dalších tucet

Z těch samých skutků je v dalších třech kauzách obžalováno ještě 12 rýnovických dozorců. Nad těmi soudní verdikty zatím nepadly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.