Sourozenci Anička, Martínek a Pavlík: Chtějí zůstat spolu! Soud je rozdělil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sourozenci Anička, Martínek a Pavlík: Chtějí zůstat spolu! Soud je rozdělil!

Martínek (vlevo), Anička a Pavlík by chtěli zůstat pohromadě.
Martínek (vlevo), Anička a Pavlík by chtěli zůstat pohromadě. (archiv Klokánku)

PRAHA – Proboha! Tři sourozence, kteří skončili kvůli rodičům-alkoholikům v Klokánku pro opuštěné děti, možná rozdělí. Průtahy soudu způsobily, že oba bratři mohou jít do nové rodiny, zatímco jejich sestřička ne. Má totiž jiné příjmení…

Proboha! Tři sourozence, kteří skončili kvůli rodičům-alkoholikům v Klokánku pro opuštěné děti, možná rozdělí. Průtahy soudu způsobily, že oba bratři mohou jít do nové rodiny, zatímco jejich sestřička ne. Má totiž jiné příjmení…

Trojice sourozenců Anička (6), Martínek (5) a Pavlík (2,5) měli v životě pořádnou smůlu. Jejich rodiče se o ně kvůli alkoholismu nestarali, a tak přes rok a půl vyrůstají v Klokánku. „Přišli k nám zanedbaní, špatně mluvili, neměli základní hygienické návyky a ten nejmladší pořád jen brečel a jedl,“ popsala sociální pracovnice Petra Bělíková. Rodiče sourozenců už za dětmi nikdy nepřišli, neprojevili o ně zájem, a děti tak mohly putovat k nové mámě a tátovi.

Místo života v opravdové rodině ale na brášky a sestřičku čekal dlouhý pobyt v Klokánku. Za všechno přitom může lhostejný úřední šiml! O osudu všech tří dětí měl rozhodovat soud v Ústí nad Labem. A najednou nastal problém! Anička má totiž jiného tatínka a jiné příjmení než její bratři. „Kluky řešila jedna soudkyně, jiná dostala k řešení podle příjmení Aničku. Nikoho nezajímalo, že ty děti spolu vyrůstaly odmalička a měly trvalé bydliště v Ústeckém kraji,“ vysvětlila Bělíková.

Po roce a půl soud v Ústí nad Labem konečně rozhodl, že Martínek s Pavlíkem mohou do nové rodiny. Aniččin případ ale její soudkyně z nepochopitelných důvodu poslala do Prahy! „Nechápu, proč prakticky ve stejném případě jednou soud rozhodl a ve druhém neuznal místní příslušnost a Aničkou se odmítl zabývat,“ zlobí se Bělíková.

Vedení Klokánku navíc na soud v Ústí nad Labem poslalo stížnost, že jim jejich rozhodnutí o svěření do pěstounské péče trvá příliš dlouho. „Nakonec nám jenom odepsali, že mají málo soudců,“ řekla Bělíková.

Budoucnost kluků nakonec přece jen vypadá příznivě. Už brzy se snad dostanou do milující rodiny. Anička si ale ještě musí počkat, až o ní rozhodne soud. „Do rodiny ke klukům ale určitě půjde na dlouhodobou návštěvu,“ dodala Bělíková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.