Nezvládnutý porod Nicolase (9) obrátil rodině z Chebu život naruby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nezvládnutý porod Nicolase (9) obrátil rodině z Chebu život naruby

První epilepsie pozastavila u Nicolase mentální vývoj.
První epilepsie pozastavila u Nicolase mentální vývoj. (Foto Ivana Úblová a David Fish)

Fatální chyba lékařů připravila Nicolasi Úblovi (9) z Chebu těžký životní uděl. S ním se nyní musí prát nejen on sám, ale také jeho rodina. Po nevydařeném porodu se objevilo několik zásadních zdravotních problémů, kvůli kterým chlapec zůstal zčásti ochrnutý.

Přípravy na prvního potomka v rodině Úblových byly v plném proudu, když se objevili první poslíčci a tehdy dvaatřicetiletá budoucí maminka Ivana odjela do nemocnice. „Vzhledem k mé cukrovce bylo předem určeno, že půjdu na císařský řez. Nevím, proč se ale v nemocnici rozhodli, že vyvolají porod,“ svěřila se Aha! žena. Chlapec měl však omotaný pupečník kolem krku a lékař použil speciální zvon k tomu, aby novorozence přivedl na svět.

„Po deseti dnech, kdy nás propouštěli domů, jsem se dozvěděla, že Nicolas krvácel do mozku, ale že se to vstřebá. To se však nestalo a krátce nato jsme se vraceli zpět do nemocnice,“ vzpomíná paní Ivana. U chlapce se rozvinul hydrocefalus, kvůli kterému musel podstoupit několik operací. Od té chvíle to šlo s Nicolasem z kopce. Objevila se mozková obrna, po které zůstala část jeho těla ochrnutá. Postupně se přidala i epilepsie, kvůli které se pozastavil jeho mentální vývoj. „Doporučili nám, abychom počkali, až budou Nicolasovi tři roky, a pak začali s rehabilitacemi. Tomu jsem moc nerozuměla a raději začala od počátku se synem cvičit,“ vysvětluje maminka. Díky tomu se Nicolas naučil částečně chodit, mluvit a může chodit i do speciální školy.

Malý Nicolas se učí už poněkolikáté chodit.

Nicolas absolvoval celkem 48 operací, některé z nich i na nohou, aby mohl alespoň částečně chodit. Jeho stav vyžaduje náročné procedury, které jsou ale příliš drahé a pojišťovna na ně nepřispívá. „Bohužel nás stojí jedna léčená série i 140 tisíc korun. Nicolas má ale obr ov skou vůli a touhu chodit jako jeho vrstevníci, tak jsou znatelné pokroky a rozhodně to stojí za to,“ myslí si Ivana. Aby toho nebylo málo, při posledním transportu Nicolase do nemocnice spadl chlapec zdravotníkovi na zem a polámal si nohu. Navíc tu zdravou, se kterou mohl bez problémů hýbat. Kluk musel znovu na operaci, po které se učí znovu (už asi popáté) chodit.

Sveze se na motorce

Nicolasovi se rozhodli pomoci také motorkáři, kteří už tradičně pořádají spanilou jízdu na úpatí hory Říp během vyhlášené pouti 22. dubna v 15. hodin. „Sveze se s námi na motorce, aby poznal, jaký to je pocit, a zároveň mezi sebou a mezi lidmi, kteří nás přijdou podpořit, vybereme peníze, které pak využije Nicolas na potřebné rehabilitace,“ přiblížil organizátor motorkářského srazu David Fish.



Přečtěte si
jasnovidec01
24. 4. 2022 • 15:20

Tak mu změníme národnost a bude mít vše zadaraa VIP.ŽÁDNÁ VÍČKA A VEŘEJNÁ SBÍRKA CO ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.