Zvířecí alergie: Květy potrápí i psí kamarády... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zvířecí alergie: Květy potrápí i psí kamarády...

I pejsci trpí na alergie
I pejsci trpí na alergie (Foto Aha! – Barbora Coat Kultová, Shutterstock)

Nejen lidé mají zjara trable s alergiemi, na rozkvetlé stromy, trávy či květiny, a nejen na ně, mohou reagovat i naši psí mazlíčci. Pylové alergie se psům rozhodně nevyhýbají. Častější ovšem bývají alergie na nějakou složku potravy či materiály. A vypuknout mohou v jakémkoli věku!

Naši chlupatí parťáci bývají často alergičtí třeba i na bleší kousnutí, roztoče, na svůj pelíšek nebo čisticí prostředky používané v domácnosti. U některých plemen jsou dokonce vrozené predispozice k alergiím běžnější než u jiných – mezi ně patří např. jack russel teriéři, zlatí retrívři, boxeři, labradoři, šarpejové, buldoci nebo boston teriéři.

Alergie na pyly? Koupejte

Je dobré vědět, že pylová alergie se u psů obvykle projevuje jinak než u lidí – slzící oči, rýma či alergické astma je u nich vzácností. Nejčastěji nastupuje atopická dermatitida projevující se svěděním a zarudlou kůží někdy i s tvorbou pupínků a šupinek. Psi se pak mnohem více drbou a hrozí, že si kůži mechanicky poruší a je tu tak i vyšší riziko propuknutí bakteriální infekce nebo kvasinkového zánětu. Pylové alergie je dobré zmírnit častější koupelí v čisté vodě, speciálním šamponem nebo podáváním nenasycených mastných kyselin, například v lososovém oleji. Ve vážnějších případech může veterinář předepsat antihistaminika, v nejhorších případech pak kortikoidy. Možná je i imunoterapie, k té se ale přistupuje obvykle jen zřídka. Pozor, alergie, podobně jako u lidí, bývají také u psů dědičné.

Jak na to?

Alergeny se dají zjistit vyšetřením krve a stanovením množství protilátek. Cena ovšem dle počtu a typu prověřovaných alergenů dosáhnout několika tisíců korun, ale některá psí pojištění na to pamatují.

Symptomy

Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na běžné podněty. Nelze ji vyléčit, ale můžeme do určité míry kontrolovat její projevy. Příznakem alergie u psa jsou neustálé pocity svědění v důsledku zánětu kůže. Mezi nejsvědivější oblasti často patří meziprstí, hřbet tlapek, hlava, tváře, spodní strana krku, hrudi a břicha. Jindy zase může být příznakem alergie zarudlá kůže boltců, záněty kůže nebo ekzém v okolí řitních žlázek. Alergie se projevuje i záněty uší, zarudnutím a zhrubnutím ušního boltce.

Také maso nám může nadělat trable…

Daleko častěji než na pyl jsou ovšem psi alergičtí na některou ze složek krmiva nebo psích pamlsků. Pokud se pejsek drbe i mimo pylovou sezonu, je dobré vyšetřit, zda není alergický třeba i na maso. „Častými alergeny jsou u psů hovězí, kuřecí a vepřové maso. Množství majitelů ale nechce z finančních důvodů podstupovat se psem diagnostiku a testy a stačí jim pouze změna krmiva na hypoalergenní,“ říká MVDr. Ivana Lančová z veterinární kliniky ABvet. Dalšími alergeny mohou být i vejce, sója, mléčné výrobky či obiloviny, tedy stejně jako u lidí.

Možnosti léčby

  1. Hypoalergenní krmivo.
  2. Doplňky ve formě kapslí (např. Canina), kapek či olejů (např. Dermanorm olej).
  3. Desenzibilizace – metoda při které se psovi aplikuje postupně koncentrovanější a koncentrovanější alergen. Tím dojde ke snížení citlivost k danému alergenu. U lidí je tato metoda úspěšná, u psů se ovšem její úspěšnost pohybuje pouze kolem 30 %.
  4. Antihistaminika, úspěšnost je ovšem také zhruba 30% a je třeba zkoušet různé druhy.
  5. Kortikosteroidy jsou nejúčinnější, ale mohou dát také nejvíc zabrat organismu. Jednak mohou potlačovat imunitu, a pak také snižují funkci nadledvinek a jater a mohou je dokonce poškozovat.
  6. Hypoalergenní kosmetika. Zklidní pokožku a uleví od svědění, stabilizuje kožní mikroflóru, obnoví poškozenou kůži i kožní bariéru, ale samotnou alergii samozřejmě neléčí.

Pozor i na pelíšek!

Pes může být alergický dokonce i na vlastní pelíšek – nejen na jeho materiál, ale zejména na prach, peří, plísně a roztoče. Ideální je tedy pelíšek čistě bavlněný nebo přímo hypoalergenní. A je dobré jej pravidelně prát.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.