Aktivní zálohy české armády: Maskáče oblékla také učitelka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Aktivní zálohy české armády: Maskáče oblékla také učitelka!

Desátnice Jitka Miklášová třímala samopal.
Desátnice Jitka Miklášová třímala samopal. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Střelba se rozléhala kolem elektrorozvodny v Otrokovicích na Zlínsku. V úterý tu ochranu kritické infrastruktury trénovali příslušníci aktivních záloh české armády. Maskáče oblékla i učitelka.

Vojenské cvičení pro aktivní zálohy pořádají na Zlínsku dvakrát až třikrát do roka. Jedno z nich je vždy zaměřeno k nácviku ochrany objektu kritické infrastruktury. Tím byla nyní největší elektrorozvodna v kraji. „Pěší rota má nyní více než 140 osob a zhruba stejný počet ze Zlínského kraje je zařazen u dalších vojenských útvarů. V covidových letech 2020 a 2021 byl útlum v náboru nových vojáků aktivních záloh, ale po letošním únoru je nárůst až třikrát větší než předtím,“ uvedl plukovník Petr Potyka (56), ředitel Krajského vojenského velitelství Zlín.

UČITELKA JITKA MIKLÁŠOVÁ (45): JSEM HRDÁ NA UNIFORMU

Mezi vojáky byly na cvičení i tři ženy. Jednou z nich byla desátnice Jitka Miklášová (45) ze Strání na Uherskohradišťsku. Učitelka na druhém stupni základní školy. „Tu myšlenku, že bych chtěla pomáhat, jsem měla od roku 1997, kdy byly povodně. Když jsem se z médií dozvěděla o aktivních zálohách, které pomáhají např. při živelných pohromách, rozhodla jsem se,“ povídala a svírala v ruce samopal.

Desátnice Jitka Miklášová třímala samopal.

Byla v pozici strážné. „U záloh jsem druhý rok a je to moje první cvičení. Jsem hrdá na uniformu naší armády. Jsem spokojená,“ pokračovala. Jak reagovala její rodina? „Děti byly nadšené a fandí mně. Manžel mi jen řekl, proč jsem to neudělala už dřív,“ smála se. Pochválila i vedení školy, které ji podporuje.

PROJEKTOVÝ MANAŽER JAN VALD (31): CHTĚL JSEM SE VYROVNAT TÁTOVI

Nebyl nikdy na vojně a líbilo se mu, když z ní jeho táta líčil zážitky. Proto se Jan Vald (31) ze Sazovic na Zlínsku přidal k aktivním zálohám. Je v nich už sedm let, dotáhl to na poručíka a velí četě, tedy 30 lidem. „Taťka je tesař a při práci ty zážitky vyprávěl. Když jsem začal studovat univerzitu, děda mi přinesl noviny, že do aktivních záloh nabírají.

Poručík Jan Vald si splnil sen.

Absolvoval jsem základní výcvik ve Vyškově. Měl jsem dobrou fyzičku, tak to vyšlo,“ konstatoval v civilu projektový manažer. Prošel si pozice od střelce až po současného velitele čety. „Jsem šťastný, že jsem si splnil cíl. Vyrovnat se tátovi, který to taky dotáhl na poručíka. Přítelkyně Iva mě podporuje. Na jednodenní předváděcí cvičení se mnou ráda jezdí,“ řekl spokojeně.

Víte, že...

...armáda aktivní zálohy využívá pro doplňování ozbrojených sil za stavu ohrožení státu? To nemusí být jen vojenské. Záložníci mohou být nasazeni také při odstraňování následků živelních pohrom, třeba povodní či větrných smrští.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.