Bývalí zákazníci Bohemia Energy: Kdy vás odstřihnou od energií? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bývalí zákazníci Bohemia Energy: Kdy vás odstřihnou od energií?

Kdy vás odstřihnou od energií?
Kdy vás odstřihnou od energií? (Foto scom)

Byli jste zákazníkem zkrachovalé Bohemia Energy a ještě jste se nevymanili z tzv. režimu dodavatele poslední instance (DPI)? Pak máte dnes a zítra poslední šanci situaci řešit. Jinak se můžete stát černým odběratelem a hrozí vám odstřižení!

Loni v říjnu oznámila společnost podnikatele Jiřího Písaříka (44), že již není schopna dodávat zákazníkům plyn a elektřinu. Zákazníci tak nuceně přešli do systému DPI, díky kterému mohli dál energie dostávat. Jenže jen na půl roku. Teď mají poslední dva dny (v případě plynu 5 dní), aby situaci zachránili. Výzva pro majitele „Přibližně do dvou týdnů, kdy není odběrné místo spárováno s jakokoliv smlouvou, vyzve provozovatel majitele nemovitosti, aby uvedl věc do pořádku.

Pokud nereaguje, dojde k odstřižení,“ říká Martin Chalupský, mluvčí RWE. Tisíce za připojení Lidé podle energetiků většinou rychle přijdou žádat o znovuzapojení. „Jenže tam už musí zaplatit řádově tisíce a v případě plynu také poplatky za revize,“ popisuje Chalupský. „V případě elektřiny stojí znovuzapojení 1500 Kč. Ze zkušenosti víme, že devět z deseti zákazníků to po odpojení řeší ihned,“ říká Karel Hanzelka z Pražské energetiky.

Co je DPI?

Jde o státem určené dodavatele (viz. tabulka), kteří chrání spotřebitele v případě úpadku jakéhokoliv dodavatele energií. Energie od něj lidé mohou odebírat nejlépe půl roku. Jenže čas na přejití na standardní ceník je téměř pryč. Co bude potom? „Odběr elektřiny nebo plynu je po tomto období považován za neoprávněný a hrozí nejen přerušení dodávek energií, ale i vymáhání náhrady za vzniklé škody a případně i odmontování elektroměru nebo plynoměru,“ vysvětluje Michal Kebort, mluvčí ERÚ.

Kolik zákazníků je v režimu DPI?

ELEKTŘINA

350 PREdistribuce (Praha a okolí)

612 E.GD (E.ON) (jižní Čechy a jižní Morava)

2700 ČEZ Distribuce (zbytek území ČR)

PLYN

387 Pražská plynárenská (Praha a okolí)

55 E.GD (E.ON) (jižní Čechy)

1300 RWE – GasNet (zbytek území ČR)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.