Obvinění prezidentské kanceláře: Desítky skartací dokumentů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obvinění prezidentské kanceláře: Desítky skartací tajných dokumentů!

Kancléř Vratislav Mynář
Kancléř Vratislav Mynář (Blesk:Jakub Poláček)

Mimořádná skartace na Hradě se netýkala jenom Vrbětic. Prezidentská kancelář vedená Vratislavem Mynářem (54) totiž čelí novému podezření, že narychlo zničila dalších 32 tajných dokumentů. »Depeše« se měly týkat ruské invaze na Ukrajinu, Iráku nebo Číny.

Loni 9. listopadu měly na Hrad dorazit tři zprávy v režimu přísně tajné. Jedno »lejstro« se týkalo situace na Ukrajině a možného konfliktu s Ruskem. Druhé pak informace NATO k situaci v Iráku a třetí detailů k debatě, jaký postoj zaujme Severoatlantická aliance k Číně. Podle zjištění iRozhlas.cz byly tyto dokumenty, jako dalších 29 tajných zpráv, zařazeny do mimořádné třídenní skartace. Tu měl přitom podle výsledků kontroly Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nařídit sám Mynář.

Pospíšili si

Podle protokolů Kanceláře prezidenta republiky (KPR) měly být všechny listy skartovány nejdříve v roce 2023, některé dokonce až v roce 2025. Jak ukazuje potvrzení ve skartační knize Hradu, byly dokumenty opravdu zničeny, a to potvrdil i mluvčí KPR Vít Novák. „Uvedené utajované dokumenty byly vyřízeny (...) Dokumenty byly skartovány ve stanovené skartační lhůtě,“ sdělil iRozhlas.cz.

Zničeno, či nezničeno

Včera ale kancelář hlavy státu mluvila jinak. „Všechny utajované dokumenty prošly skartačním řízením, byly vyřazeny a určeny ke zničení. To ovšem neznamená, že byly všechny ihned fyzicky zničeny,“ stojí ve stanovisku Hradu. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka byly skartovány jenom ty dokumenty, u kterých to umožňují předpisy. „Zbytek uvedených spisů je uschován v trezorech Pražského hradu a bude standardně zničen po uplynutí příslušné lhůty,“ dodal Ovčáček. Jasné tedy přesně není, co vše bylo či nebylo v prezidentské kanceláři skartováno.

Ozáření ruští vojáci míří do Běloruska. Utne Rusko plyn? A Mynářova záhadná cesta do Kataru

Video se připravuje ...

Vrbětický výbuch

NBÚ a ministerstvo vnitra zahájilo v únoru kontrolu v prezidentské kanceláři potom, co vyšlo najevo, že byly na Hradě skartovány dvě tajné zprávy o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích z roku 2014. Při něm zemřeli i dva Češi. O tajné dokumenty se začala zajímat policie, která chtěla zjistit, zda se s nimi neseznamovali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. Nejbližší Zemanovo okolí totiž nemá náležitou prověrku – to platí jak pro Mynáře, tak i pro ekonomického poradce prezidenta Martina Nejedlého (55).

Prezidentská milost pro Vratislava Mynáře?

Do konce mandátu prezidenta Miloše Zemana (77) zbývá jedenáct měsíců (březen 2023). A pokud by do té doby byl šéf jeho kanceláře Vratislav Mynář odsouzen, a to v případu údajného šestimilionového dotačního podvodu v Osvětimanech, mohl by dostat milost.

Vratislav Mynář promluvil před výslechem na policii

Video se připravuje ...

„Já bych se s tím případem musel nejprve seznámit. Tak, jako jsem se seznámil s případem pana Baláka. A teprve na základě těchto informací bych se rozhodl,“ řekl MF Dnes Zeman a nevyloučil její udělení. Jednu kontroverzní milost už totiž v nedávné době hlava státu udělila. Zeman prominul trest šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky odsouzen ke třem letům v base.



Přečtěte si
E M
6. 5. 2022 • 18:48

No, ale zase, kdyby tam byl stahovač králíků nebo někdo z těch co se tam cpou, tak už ČR není a jsme jen další oplégr němců... sorry. Pánbů zaplať za něj a vše co udělal. A nejvíc se mi líbí jak zběsile hledají... kdo a co mu prozradil, jak říkají dle otisků prstů... uff kde to žijeme, že si tohle dovolí....

AliAlice
8. 4. 2022 • 12:24

Myslím,že nejvíc tam šefuje Mynář...ten to má všechno pod palcem,i když nemá prověrku...to jsme dopadli...

DWEI
8. 4. 2022 • 05:51

Já i moje rodina jsme nikdy Zemana nevolili a jen bych chtěla vědět, zda aspoň polovinu lidí, co ho volili, to teď mrzí ... Ta hradní partička si dělá ze všech lidí této země akorát p.r........

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.