Pomoc českých lékařů: 21 ukrajinských dětí s rakovinou v Motole | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pomoc českých lékařů: 21 ukrajinských dětí s rakovinou v Motole

Docentka Šrámková říká, že rodiče malých pacientů si její pracoviště nejčastěji vyhledají na Internetu.
Docentka Šrámková říká, že rodiče malých pacientů si její pracoviště nejčastěji vyhledají na Internetu. (Foto FN Motol)

Válka na Ukrajině omezila péči o onkologicky nemocné děti. Pomoc jim nabídla Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol. „První pacientku z Ukrajiny jsme přijali 2. března, od té doby jsme převzali do péče 21 dětí ve věku 2 – 18 let s onkologickým nebo hematologickým onemocněním.

Čtyři děti už podstoupily operaci,“ říká doc. MUDr. Lucie Šrámková, přednostka Kliniky dětské hematologie a onkologie a dodává: „Nyní máme v péči šest dětí v intenzivní fázi léčby, z toho dvě s mozkovým nádorem, dvě se sarkomem, jedno s nádorem ledviny a jedno s nádorem lymfatických uzlin. Dalších devět dětí je po léčbě a sledujeme je. V péči jsou zde také čtyři pacienti s těžkou hemofilií, závažným krvácivým onemocněním a dva pacienti krátce po transplantaci kostní dřeně.“

Motolská Klinika dětské hematologie a onkologie je největším pracovištěm v ČR, zaměřuje se na diagnostiku, léčbu a výzkum nádorových onemocnění a nezhoubných krevních onemocnění u dětí.

Přečtěte si
-bello-
7. 4. 2022 • 09:30

Na Ukrajině by jim nezajistili moderní léčbu ani za doby míru, zdravotnictví je jedním z nejvíc zkorumpovaných odvětví a úroveň vybavení kapitola sama pro sebe.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.