Štefan Oršoš: Pomohl Ukrajincům a otevřel s nimi restauraci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Štefan Oršoš: Pomohl Ukrajincům a otevřel s nimi restauraci!

Štefan Oršoš se snaží pomáhat nejzranitělnějším z běženců.
Štefan Oršoš se snaží pomáhat nejzranitělnějším z běženců.  (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Střechu nad hlavou a šanci na nový začátek bez strachu z ruských bomb našly desítky ukrajinských uprchlic se svými dětmi v kempu Štefana Oršoše (49) v Řevnicích nedaleko Prahy.

Kemp s chatkami, kuchyní a sociálním zázemím na břehu Berounky koupil Oršoš, který se živil pořádáním gastronomických festivalů, před třemi lety. „Chtěl jsem tu bydlet. Pak přišel covid a já byl ze dne na den bez práce. Měl jsem hodně času, tak jsem kemp začal renovovat,“ vysvětlil.

Mámy s dětmi

Otevřít jej běžencům z Ukrajiny ho napadlo první den války. „Narychlo jsme odzimovali a přes známé jsem začal shánět Ukrajince v nouzi,“ vysvětlil. Pomoc financuje ze svého a prostřednictvím dárců. Snaží se pomáhat hlavně tam, kde je potřeba nejvíce. „Mám tu ženy s dětmi, které nikoho nemají a do Česka často dorazí bez financí. Teď tu mám 18 maminek a 28 dětí,“ sdělil.

Nabízí dobroty

Kromě ubytování a stravy v kempu běženci často získají i první pracovní zkušenost v Česku. „S pomocí Ukrajinek jsme otevřeli ukrajinskou restauraci s výdejním okénkem. Uprchlice buď pracují u mne, vaří a vydávají jídlo, nebo si je najme jako brigádníky někdo z blízkého okolí. Několik z nich například teď pomáhá lesákům,“ uzavřel.

Druhý útěk před válkou! J

ednou z Oršošových Ukrajinek je i Irina (49), která s maminkou Halinou (71), dcerou Alinou (19), synem Vitalijem (32) a vnučkou Arinou (1,5) začátkem března uprchla z ostřelovaného Kyjeva. „Byl to už náš druhý útěk před válkou. Do hlavního města Ukrajiny jsme uprchli z Luhansku, kde se střílet začalo už před osmi lety,“ vysvětlila.



Přečtěte si
-bello-
19. 3. 2022 • 12:12

Jsou ti lidé očkovaní ? Myslím všechna naše povinná a platná očkování , nejen Covid!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.