Rodina se trmácela z Oděsy tři dny: Střely ničily lodě i město | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rodina se trmácela z Oděsy tři dny: Střely ničily lodě i město

Takhle vypadal přístav před válkou.
Takhle vypadal přístav před válkou. (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK/ M.Syruček )

Palba na vojenskou techniku v přístavu dopadala i na zástavbu v Oděse. Sedmičlenná rodina proto vyrazila hledat útočiště jinam. Po třech dnech plných emocí a stresu se dostala na Zlínsko.

„V Oděse jsou dva největší přístavy na Ukrajině. V blízkosti jednoho žijeme. Vojenskou technickou část začali ostřelovat z moře. Jsou tam obrovské vojenské lodě. Některé střely zasáhly i město a ničily. Tak jsem se dlouho nerozmýšlela,“ vyprávěla Nataša Dovhanijuková (46), která pracovala na železnici.

Loučení s manželem

„Ale co sbalit? Zavazadla musela být co nejmenší. Plakala jsem, když jsem opouštěla byt, vše tam nechala a loučila se s manželem, který je řidič a nejspíš půjde bojovat,“ pokračovala. Vzala s sebou syna Artema (10) a malou vnučku Alinu (5). Také sestru Viktorii (32) s dcerami (10 a 12). „Nemohly jsme tam nechat ani maminku Lydiji (64). Ta to nese nejhůře,“ konstatovala.

Na čtyři měsíce v hotelu

Rodina cestovala vlakem z Oděsy do Lvova. Další štací byla polská Přemyšl. Pak na Slovensko, odkud byli všichni přepraveni na Zlínsko. „Bydlíme v hotelu Hubert v Pozlovicích, kousek od Luhačovic. Ubytování máme na čtyři měsíce. Chci poděkovat,“ vzkázala paní Nataša. Stále však přemýšlí, zda se vůbec bude mít kam vrátit.

Z teplých krajů

Rodině zvyklé na přímořské klima byla ve Zlíně zima. „U nás je mnohem tepleji. Zebou mě v jarních teniskách nohy. Musím sehnat boty,“ řekla pani Viktoria.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.