Jasnou noc protne zvířetníkové světlo: Obzor rozzáří částice z Marsu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jasnou noc protne zvířetníkové světlo: Obzor rozzáří částice z Marsu

Petr Horálek ulovil i zvířetníkové světlo poblíž zříceniny hradu Oheb nad Sečskou přehradou na Chrudimsku.
Petr Horálek ulovil i zvířetníkové světlo poblíž zříceniny hradu Oheb nad Sečskou přehradou na Chrudimsku. (Foto Aha! – Robert Klejch, ESO La Silla observatory/Zdeněk Bardon, Petr Horálek, Michigan Live)

Tajemný a dlouho nepochopený úkaz zářící nad obzorem na hvězdami poseté obloze, to je zvířetníkové nebo také zodiakální světlo. Na vlastní oči si jej budete moci užít právě teď v březnu. Nejlépe po úplňku, který je 18. března.

Bez speciálního vybavení, ale stranou od umělého osvětlení měst či továren, v místě co nejvýše nad mořem a bez smogu. Tak si nejlépe vychutnáte úchvatný úkaz nazývaný zvířetníkové či zodiakální světlo, pro jehož sledování jsou v Česku ideální podmínky jen několik týdnů v roce. „Z našich zeměpisných šířek jej můžeme nejlépe sledovat okolo rovnodennosti. Teď na jaře ho nalezneme večer po soumraku nad západním obzorem,“ řekl Aha! astronom Petr Horálek. Pokud si chcete být jisti dokonalým zážitkem, nechte pozorování na druhou polovinu března, po úplňku.

Dráždilo astronomy

Fascinující nebeská podívaná nedávala spát dávným astronomům. S vysvětlením její skutečné podstaty přišel až italsko-francouzský astronom a inženýr Giovanni Domenico Cassini (1625 –1712). V roce 1683 zveřejnil svou teorii, že efekt vzniká ve chvíli, kdy sluneční záření rozptylují mikroskopické částečky kosmického prachu o rozměrech 0,001 až 0,1 mm. Nositelem prachu jsou z velké části bouře na Marsu. Následný jas zvířetníkového světla přibližně odpovídá jasu Mléčné dráhy.

Prochází zvěrokruhem

Nebeská show své jméno získala podle zvěrokruhu, pásu na nebeské sféře, v němž se při pohledu ze Země pohybují všechny známé planety sluneční soustavy. „Tvořena je slunečním světlem rozptýleným na částicích meziplanetární hmoty. Ty pocházejí především z ohonů komet či z drcených meteoritů,“ dodal Horálek. Vykreslují efekt, nad nímž žasly už celé generace našich předků.

Víte, že...

...v rovníkových oblastech je zvířetníkové (zodiakální) světlo, na rozdíl od nás, vidět celoročně?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.