Hrozí další Černobyl?! Rusové zaútočili na Záporožskou jadernou elektrárnu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrozí další Černobyl?! Rusové zaútočili na Záporožskou jadernou elektrárnu

V areálu Zápožorské jaderné elektrárny se bojuje.
V areálu Zápožorské jaderné elektrárny se bojuje. (twitter)

Zbláznila se snad ruská armáda? Ostřelování a následný požár Záporožské jaderné elektrárny vyděsil Ukrajinu i svět. Dle odborníků šlo o nejzávažnější porušení Ženevských dohod v konfliktu, únik radiace jako po výbuchu v Černobylu však zatím naštěstí nehrozí.

Ruské jednotky začaly s útokem na největší jadernou elektrárnu Evropy ve městě Enerhodar v noci ze čtvrtka na pátek. O ostřelování zařízení informoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který vyzval Rusy k okamžitému zastavení palby. Zasažen byl i jeden ze šesti jaderných bloků, pod vlivem palby došlo i k požáru ve výcvikovém zařízení jen několik metru od elektrárny.

Zaskočená expertka

„Nedošlo k ohrožení jaderné bezpečnosti, nedošlo ke zhoršení radiační situace ani v areálu elektrárny, natož za perimetrem,“ uklidňuje předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Útok na elektrárnu ji však pořádně zaskočil. „Sice se nejedná o první porušení dohod ze strany ruské armády v tomto válečném konfliktu, ale tohle je tak flagrantní porušení Ženevských dohod na ochranu civilního obyvatelstva, že jsem si to skutečně nedovedla vůbec představit,“ dodává Drábová.

Ovládají pětinu energie

Včera krátce před polednem pak Kyjev potvrdil, že elektrárnu obsadila ruská vojska, pět reaktorů bylo odstaveno a ten poslední běží jen na 60 % výkonu. Záporožská elektrárna je přitom zodpovědná za pětinu energie vyrobené na Ukrajině a alternativní zdroje se v této situaci budou hledat jen těžko. „Doufejme, že ruská vojska nechají směny v elektrárně pracovat a střídat, jak se sluší,“ říká Dana Drábová. Co se týká výkonu, tak ten je ve srovnání s českým Temelínem třikrát vyšší.

Víte, že...

...podle ukrajinské společnosti Energoatom při ruském útoku přišli o život tři ukrajinští vojáci a dva další byli zraněni?

POZOR, jód nepomůže a uškodí!

Jodové tablety jsou proti radiaci k ničemu, podle odborníků nám může jejich preventivní užívání spíše uškodit. „Jako ochrana před radiací při použití (nedej bože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,“ uvedla Dana Drábová o jodových tabletách s tím, že koncentrace jodu by byly tak nízké, že by bylo zbytečné jod požívat. Lidé by preventivně neměli užívat ani jodid draselný, protože podle příbalových letáků některých preparátů může mít nežádoucí účinky v podobě například otoku slinných žláz nebo poruch činnosti štítné žlázy.

Desetkrát silnější než v roce 1986?

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskyho by výbuch všech šesti reaktorů způsobil přibližně desetkrát větší tragédii, než havárie elektrárny v Černobylu roku 1986. Evakuovat by se prý musela celá Evropa! „Pan prezident Zelenskyj je můj nový hrdina a já jeho vyjádření chápu, nicméně ani ten nejhorší scénář, ke kterému by mohlo na té Záporožské dojít, nepovede k těm důsledkům, které tak emotivně vyjádřil. Musíme to ale vnímat tak, že pan prezident a celá Ukrajina opravdu zoufale volají o pomoc,“ vysvětluje Dana Drábová.

 



Přečtěte si
-bello-
5. 3. 2022 • 18:24

Drábová o Černobylu řekla, že v Evropě radiace byla v normě.
A to v té době, jako na potvoru převládal východní vítr.
Rusové útočili přímo na elektrárnu ?
Se zájmem jsem si četla zprávu z Ukrajiny, že na Hadím ostrově 8 pohraničníků , kteří statečně poslali Rusy do háje hrdinně padli , nevzdali se. Jenže se vzdali a jsou na živu v zajetí.
Nějak ty zprávy jsou jen dvoubarevné .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.