Sberbank v Česku končí! Kolik peněz dostanou lidé zpět? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sberbank v Česku končí! Kolik peněz dostanou lidé zpět?

Pobočka Sberbank, ilustrační foto
Pobočka Sberbank, ilustrační foto (Profimedia)

Strach z války na Ukrajině, sankce Západu proti Kremlu a napojení banky, ve které mají úspory, na Rusko. To vše dohnalo klienty Sberbank k masivnímu odchodu, až se situace společnosti stala natolik neúnosná, že zakročila Česká národní banka (ČNB).

Rusko coby agresor musí čelit i obrovským sankcím ze strany Západu. A ty dopadají i na banky. Není tak divu, že se klienti Sberbank CZ – její matkou je jeden z největších finančních domů v Rusku – začali brát o svoje peníze. Ve velkém tak vybírali hotovost nebo rovnou rušili své účty. Odliv vkladů donutil jednat ČNB.

„Česká národní banka zahájila kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ působit jako banka. Stalo se tak kvůli zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem,“ uvedla natvrdo centrální banka, co může za to, že společnost skončí. Ta má v Česku asi 120 tisíc klientů, a patří tak mezi menší banky. Její konec by proto neměl mít dopad na celý sektor, ovšem na klienty už ano. Deník Aha! tak sestavil rádce, jak nepřijít o svoje peníze a co dělat, když má někdo u Sberbank úvěr nebo rovnou hypotéku.

1) Mohou klienti Sberbank ke svým penězům? A co mají nyní dělat?

»Odstřižení« od peněz je dočasné, i tak se k nim ale klienti Sberbank nyní nedostanou. Přestaly fungovat platební karty i internetové a mobilní bankovnictví. Klienti tak musí čekat na zahájení výplaty náhrad a tento proces nijak neurychlí.

2) Kdo má vyplácení na starost?

Vyplacení peněz bude mít na starost Fond pojištění vkladů, který spravuje zákonem zřízený Garanční systém finančního trhu (GSFT). Peníze pak lidé dostanou, až ČNB oficiálně oznámí, že Sberbank není schopna dostát závazkům. Poté začne běžet systém zákonného pojištění vkladů. Výplata peněz by měla začít nejpozději 9. března.

3) Kolik peněz dostanou lidé zpět?

Peníze v bankách a spořitelnách jsou ze zákona pojištěny na 100 tisíc eur (asi 2 500 000 Kč) na jednoho klienta. Za vklady do výše tohoto limitu dostanou klienti stoprocentní náhradu. „Pokud má jedna osoba u Sberbank CZ více účtů, zůstatky na nich se sčítají a výsledná suma se porovná s částkou 100 tisíc eur. Pokud jí nedosahuje nebo se jí rovná, dostane klient všechny peníze zpět,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

4) Kde klienti své peníze dostanou?

Bude to na vybraných pobočkách Komerční banky a bude nutné s sebou mít občanský průkaz nebo pas. Podnikatelé pak musí doložit i výpis z živnostenského rejstříku. Nebude ale třeba se nikam registrovat, hlásit ani nic vyplňovat. Peníze vám banka vyplatí buď v hotovosti, nebo je převede na jiný účet.

5) Je nějaký termín, během kterého se bude o peníze žádat?

Náhrady se budou vyplácet po dobu tří let. Kdo ale bude žádat o zvýšenou náhradu – její pojištění je 200 tisíc eur a vztahuje se na krátkodobé mimořádné vklady (prodej nemovitosti, peníze z penzijního fondu aj.), ne starší než 3 měsíce od krachu banky – musí si oni zažádat do dvou měsíců od vydání rozhodnutí ČNB.

6) Klient má u Sberbank hypotéku? Může přestat splácet?

Ne, pokud máte hypotéku (nebo jiný úvěr), musí ho dotyčný dál splácet jako doposud. Banka by po odebrání licence měla být spravována nuceným správcem a lze předpokládat, že ten v rámci likvidace bude pohledávky u hypoték následně prodávat jiné bance a vše tedy poběží normálně dál.

7) Dostanou klienti peníze, i když jde o ruskou banku?

Protože má Sberbank sídlo v České republice a licenci jí vydala Česká národní banka, spadá tato banka pod tuzemský systém pojištění vkladů. Peníze tak klienti dostanou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.