Provod: Gott byl kamarád, ale podvedl mě... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Provod: Gott byl kamarád, ale podvedl mě...

PRAHA – Pohádkově bohatý vekslák, který si za »totáče« vydělal jen na pašování nedostatkových digitálních hodinek skoro 500 milionů korun. Týdně vozil do republiky mezinárodními rychlíky 300 až 400 kg hodinek. Deset let!


Provod, nejbohatší vekslák Československa, se bojí o život i ve vězení

Zásoboval celé Československo i okolní státy. Teď se ale Miroslav Provod (52) i ve vězení bojí o život. Skoro všichni jeho kamarádi skončili špatně – jeho největší přítel, šéf podsvětí František Mrázek, byl zastřelen. Miliardáři Tomáš Pitr a Radovan Krejčíř museli utéct do zahraničí… Na dalšího bývalého kamaráda, Zlatého slavíka Karla Gotta, jemuž kdysi dělal domovníka, je ale Provod naštvaný. Tvrdí, že ho zpěvák podvedl a okradl.

Provod od Gotta v roce 1983 tajně koupil vilu v Jevanech za 170 000 marek, tedy zhruba za 3,4 milionu korun. „Za tuto cenu bylo možné v té době koupit na Vinohradech 30 bytů nebo 6 rodinných vilek. Já ale na tuto vilu pracoval jen několik dní,“ tvrdí Provod. Nikdy ovšem oficiálně jako majitel Gottovy vily nefiguroval. „Bylo by to podezřelé, oficiálně jsem jako programátor vydělával 1500 korun měsíčně. Gott mi ale podepsal u notáře čestné prohlášení, že mám na dům nárok,“ řekl Provod v rozhovoru pro MF Dnes.

Pak ale Provoda ještě v době komunismu zatkli. A když se z vězení vrátil, potřeboval peníze – svých 420 milionů Kčs měl totiž tajně uloženo v Rakousku a nemohl k nim. Proto se s Gottem dohodl, že zpěvák jevanskou vilu v roce 1988 prodá státnímu podniku Narex za 6,1 milionu korun. Gott mu pak peníze dal. Jenže po roce 1989 byla transakce prohlášena za nezákonnou a neplatnou. Gott i přes Provodův nesouhlas vilu od Narexu koupil za stejnou cenu zpět a v roce 2005 ji prodal za 11 milionů podnikateli Janu Moťkovskému, a peníze si nechal. „Obratem na tom tedy vydělal 5 milionů. Přitom to měl být můj dům. To se přece nedělá. Já navíc do rekonstrukce vily investoval nejméně dalších pět milionů,“ stěžuje si Provod, který prý kdysi od Gotta koupil i „nějaká auta“.
Provod si nyní odpykává pětiletý trest za daňové podvody. Vězení považuje za spásu. „Tím, že jsem za mřížemi, jsem si vlastně zachránil život. Jsem přesvědčen, že na svobodě bych dostal kulku,“ svěřil se MF Dnes. „Mě už chtěli zabít v minulosti. Unesli mě, vyslýchali v bedně ponořené do vody, vybuchlo mi auto...
Než odešel Provd do vězení, napsal paměti a řekl o nich, že až jednou vyjdou na povrch, zamává to českou politikou.

Co na to Gott?

„Když jsem se s rodinou Provoda seznámil, byli jsme přátelé, o podsvětí a mafii tehdy nebyla ani řeč. Nějaký ten obchod tam jistě byl, něco pašovali, bylo to navíc v jevanském domě, který jsem mu sice prodal a už mi nepatřil, ale byl stále napsaný na mě. Pravda je, že bylo namále…“ Karel Gott v rozhovoru pro Expresradio

Lidé kolem Provoda

František Mrázek († 47)
Boss českého podsvětí kdysi s Provodem a Karlem Gottem založili nadaci Interpo (měla poskytovat pomoc dětem policistů, kteří zahynuli při výkonu služby). Každý do ní vložili po milionu Kč. Gott z ní ale brzy odešel. Mrázek byl loni zastřelen dosud neznámým nájemným vrahem.

Tomáš Pitr (36)
Bývalý majitel olejářské firmy Setuza, který měl nastoupit na 5 let do vězení za daňové podvody, ale pak zmizel v zahraničí, rozjel s Provodem velkoobchod a sklady na Žižkovském nákladovém nádraží.

Radovan Krejčíř (38)
Měl úzké vazby na Františka Mrázka v době, kdy s ním spolupracoval i Provod. Je odsouzen za podvod k 6,5 roku vězení, obviněn z pokusu připravit státní podnik Čepro o 6 miliard korun, či z přípravy vraždy celníka. Nyní se schovává v Jihoafrické republice.

Jaroslav Starka (53)
Dlouholetý Provodův partner. Policie ho podezírala z podílu na únosu a vraždě podnikatele Lamberta Krejčíře (otce Radovana Krejčíře). I na Starku byl spáchaný atentát, kulkám ze samopalu unikl jen o vlas.

Vladimír Stehlík (63)
Majitel oceláren Poldi Kladno, které pod jeho vedením zkrachovaly, se s Provodem stýkal v polovině 90. let, kdy si pronajímal jednu z jeho vil u Orlické přehrady.


Autor: (pol)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.