Zuřivá bitva o Kyjev: HRDINOVÉ NASAZUJÍ ŽIVOTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zuřivá bitva o Kyjev: HRDINOVÉ NASAZUJÍ ŽIVOTY

Slavní bratři Vladimír a Vitalij (vpravo) mezi vojáky.
Slavní bratři Vladimír a Vitalij (vpravo) mezi vojáky. (Foto Profimedia.cz, Twitter, Wikipedia, Instagram, ara)

Ruská armáda postupuje na ukrajinské hlavní město, ale setkává se při tom se sílícím odporem obránců kyjevské fronty. Útočníci ztratili nejméně pět vrtulníků a tucet tanků. Jeden ruský prapor byl během útoku zcela zdecimován.

Těžké boje jsou vedeny o letiště Hostomel severně od Kyjeva. Cenou jsou ovšem desítky padlých ukrajinských vojáků. Do boje proti ruské armádě ale neohroženě vyrážejí i hrdinové z řad civilistů, kteří jsou za svobodu Ukrajiny ochotni položit to nejcennější, co mají – vlastní životy!

Boxerští šampioni Kličkovi vyrážejí do boje proti Putinovi!

Rozdávali tvrdé rány v ringu a teď se nezalekli ani Putina! Bratři Kličkovi, kteří jsou považováni za jedny z nejlepších boxerů všech dob, oznámili, že budou společně bojovat v krvavé válce proti ruské armádě. „Nemám jinou volbu, musím to udělat,“ uvedl pro britskou televizi ITV bývalý šampion v těžké váze Vitalij Kličko (50), který je současným starostou Kyjeva.

„Věřím v Ukrajinu, věřím v mou zemi a věřím ve své lidi,“ dodal rváč, který si od svých protivníků v ringu vysloužil přezdívku Doktor železná pěst. Jeho bratr Vladimir Kličko (45), který je rovněž boxerským šampionem, se už připojil k aktivním zálohám ukrajinské armády. Láska k jeho zemi ho prý nutí k tomu, aby ji bránil. „Ukrajinský lid je silný. A zůstane věrný sám sobě i přes tuto tvrdou zkoušku. Jsou to lidé, kteří touží po suverenitě a míru. Lidé, kteří považují Rusy za svoje bratry,“ vzkázal.

Vyhodil most za cenu vlastní oběti: Ženista zpomalil Rusy!

Ženista námořní pěchoty Vitalij Skakun (†25) výrazně zpomalil ruský postup v krymské šíji a poskytnul tím ukrajinským silám šanci přeorganizovat v oblasti kolem Heničesku obranu. Armáda potřebovala zastavit postup tankové kolony z okupovaného Krymu a rozhodla se vyhodit do povětří most v Heničesku. K úkolu se dobrovolně přihlásil právě Skakun. Vyhodil most do povětří spolu se sebou a cenou vlastního života zastavil ruské tanky. Velitelsví námořní pěchoty požádá vrchní velení, aby hrdinovi udělilo státní vyznamenání.

Ukrajinský voják se obětoval, aby pozastavil postup ruských vojsk.

Největší letoun zničen?

Během soubojů ruských a ukrajinských vrtulníků nad letištěm Hostomel mohlo podle některých zdrojů dojít ke zničení největšího letounu světa. Nákladní Antonov An-225 Mrija má totiž právě na Hostomelu svoji domovskou základnu. Obří stroj prý shořel při zásahu hangáru, v kterém byl umístěn. Kapitán Dmytro Antonov, pilot firmy Antonov, ovšem na Facebooku tvrdí, že Mrija je v pořádku. Podle pilota hostomelské letiště padlo a jediný existující exemplář superletounu, který kdysi převezl rekordní náklad o 253 820 kilogramech, by podle toho byl v ruských rukou.

13 statečných ze Zmijího ostrova:
Poslali Rusy do p*dele, pak padli!

„Jděte do p*dele,“ vzkázali obránci Zmijího ostrova a za svůj vzdor zaplatili životem. Všech 13 ukrajinských pohraničníků zahynulo při následném ostřelování ostrova z děl ruské válečné lodi. Zmijí ostrov je malý kus země v Černém moři asi 35 kilometrů od ukrajinsko-rumunské hranice. Ve čtvrtek k němu připlula ruská válečná loď. „Vzdejte se, nebo zahájíme palbu,“ vyzval ruský kapitán obránce. „A je to tady,“ povzdychl si jeden z Ukrajinců. „Mám mu říct, ať jde do p*dele?“ zeptal se kolegy. „Pro jistotu mu to pověz,“ odpověděl mu jeho spolubojovník. „Hele, ruská lodi, táhni do haj*lu!“ zakřičeli pak vojáci, i když všem bylo jasné, že za to krvavě zaplatí. Rusové na ně začali střílet z děl a všech 13 obránců zabili. Na ostrůvku o délce 615 m a šířce 560 m je jen maják a heliport pro vrtulníky, takže se pohraničníci neměli moc kam schovat. „Zemřeli statečně, nevzdali se,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44), který všem padlým udělil posmrtně vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Jeden z padlých vojáků krátce před útokem.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (26. 2. 2022)

 



Přečtěte si
kristinn
26. 2. 2022 • 18:33

Chabé hrdinstvo! Nie je hanba vzdať sa presile.Chuderky mamy a manželky! ...

-bello-
26. 2. 2022 • 17:37

Mně nepřijde, že zemřeli statečně .
Je to věc mentální úrovně.
Nepochopili, že to není knoflíková válka a zemřeli trapně a zbytečně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.