VELKÝ ROZBOR PUTINA: Co prozradila řeč jeho těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

VELKÝ ROZBOR PUTINA: Co prozradila řeč jeho těla!

Ruský preziden Vladimir Putin během válečného projevu (24.2.2022)
Ruský preziden Vladimir Putin během válečného projevu (24.2.2022) (Reuters)

Mrazivě klidný a sebevědomý. Tak podle australského komentátora Johna Helmera žijícího dlouhodobě v Rusku působil Vladimír Putin (69). Svou řečí těla chtěl dát prý Rusům najevo, že jsou ve vážném nebezpečí a musí udělat to, co on říká.

Proslov, který znepokojil celý svět, pronesl Putin v pondělí. Rusko v něm označil za oběť rozšiřujícího se NATO. Ukrajinu naopak za kolonii Západu, kterou rozkradli boháči. Mluvil více než třicet minut. „Naposledy Spojené státy čelily tak klidnému, nehybnému, disciplinovanému a sebevědomému nepříteli ve válce ve Vietnamu,“ prohlásil John Helmer, který analyzoval Putinovu řeč těla. Byl klidný, nepotřeboval se v průběhu projevu napít, neodkašlával a nepřeřekl se.

„Sledujte úspornost řeči těla, dechové pauzy, tempo a modulaci – to pro všechny Rusy znamená: Udělej to, nebo zemři. Teď to musíme udělat, jinak nás Američané zničí,“ myslí si Helmer. Zároveň ale Putin udělal něco, co podle něj za normálních okolností předvádí jen velmi zřídka – občas vydechl se slyšitelným vzdechem. „Je to projev lítosti, smutku. Pro ruské publikum je to atraktivní, protože je to lidské,“ myslí si Helmer.

18:40

„Přitom ukrajinské úřady – to bych chtěl zdůraznit – začaly tím, že svou státnost stavěly na negaci všeho, co nás spojovalo, snažily se pokřivit mentalitu a historickou paměť milionů lidí, celých generací žijících na Ukrajině,“ říká v tuto chvíli v projevu Vladimír Putin. „Hýbe se co nejméně. To znamená vysoký stupeň sebekontroly bez nervozity. Místo toho používá ruce, pravou více než levou, aby ještě »ukotvil« své tělo,“ popisuje Helmer.

18:40

20:28

„Putinova ramena byla nehybná a vodorovná po celých 55 minut. To je neobvykle dlouhá doba,“ myslí si Helmer.

20:28

20:31

Když Putin mluví o NATO nebo obecně »nepřátelích Ruska«, gestikulace je výraznější. „Jeho gesta – buď jednoruč, nebo obouruč – ilustrují vojenské hrozby, o kterých Putin diskutuje ze strany USA, aliance NATO a z ukrajinského území,“ tvrdí Helmer.

20:31

DRUHÝ PROSLOV

Po pondělním proslovu, v němž Putin napadl legitimitu ukrajinské vlády a uznal dvě separatistické republiky, zveřejnil další projev ve čtvrtek. V něm ohlásil zahájení vojenské akce. Podle nezávislého serveru Novaja gazeta však oba projevy vznikly v pondělí. Čas vytvoření videa lze ověřit při jeho stažení z webu Kremlu a zkontrolováním jeho vlastností, tzv. metadat.



Přečtěte si
-bello-
26. 2. 2022 • 19:30

Komentátor John Helmer nepodal rozbor řeči těla Putina , ale popsal kousek projevu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.