V Zoo Praha rozvášnilo jaro ještěry i hady: Barevné námluvy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

V Zoo Praha rozvášnilo jaro ještěry i hady: Barevné námluvy!

Sotva se na scéně objevila samička (vlevo) okouzlenému samci agamy stepní v několika vteřinách zmodralo hrdlo.
Sotva se na scéně objevila samička (vlevo) okouzlenému samci agamy stepní v několika vteřinách zmodralo hrdlo.  (Foto Aha! – Karel Kopáč, Petr Hamerník)

Barevné námluvy vypukly mezi plazy v Zoo Praha. Červená, modrá, žlutá, fialová, alabastrově bílá i černá – to všechno jsou svatební barvy ještěrů. Zmije zase víc než na pestrost sázejí na milostnou předehru.

Zimování plazů ukončili a jaro jim navodili chovatelé postupným rozsvěcováním, zhasínáním a oteplováním expozic. „Období zimního odpočinku patří do životního rytmu plazů mírného a subtropického pásu. Zvyšuje jejich vitalitu a často je i podmínkou zdárného rozmnožování,“ vysvětluje kurátor plazů Petr Velenský. Milostnému vzplanutí nyní už nic nebrání.

Trnorep

Vzplanutím zčervená Trnorep mezopotámský je aktivní jen tři měsíce na jaře, kdy je půda v jeho domovině, jíž jsou kamenité stepi a polopouště od východního Iráku přes Írán po Kuvajt, tak měkká, že v ní může vyhrabat nory a roste na ní dostatek potravy. Pak do nory opět zaleze a přečká v ní horko i zimu. Během doby, kdy nežere, ztratí i polovinu své váhy. Když pak na jaře vyleze, musí si vše vynahradit. Okamžitě se začne krmit a dvořit samicím. Při námluvách se vybarví až do červena. Nyní je v Zoo Praha příležitost vidět ho v takové erupci aktivity.

Zmije »Nevěstu« hladí

Sameček zmije obecné se plazí kolem vyvolené. Je menší a čiperný. Snaží se kolem ní obtočit. Zbarví se přitom kontrastně černobíle. Samička bývá v nejrůznějších odstínech hnědé a šedé. „Samec v tuto dobu nemyslí na nic jiného než na páření. Nežere, dvoří se, všude jde za samičkou. Pocukává jí hlavou, přejíždí jí hlavou po těle, jako by ji hladil,“ popisuje Velenský. Zmijí námluvy jsou podle něj překvapivě něžné. Právě mazlivá předehra vyvolenou nakonec přesvědčí.

Agamky písečné: Vtyčují štíří ocásky

Agamky písečné stáčejí při námluvách ocásky nahoru jako štíři. „Zejména sameček si tak hájí teritorium a dává najevo: Já jsem tu šéf,“ vysvětluje kurátor. Samičkám tak zároveň signalizuje, jaký je borec. Snaží se je pářit opakovaně. Když ale není »dáma« připravena, otočí se na záda. Tak ji oplodnit nedokáže.

Agamy stepní: Změní se ve vteřině

V barvoměně je agama stepní rychlejší než chameleon. Barvy mění ve vteřinách. V klidu mají samci a samice stejně nenápadné hnědé skvrny na zádech. U samců v námluvách hřbet alabastrově zbělá, kořen ocasu je nažloutlý, na boku se objeví fialový pás a hrdlo zmodrá. Když ho vyplašíte, během dvou vteřin přejde do základního skvrnitého odstínu. „Hormonálně držet námluvové vybarvení je velmi vysilující a dokáže to jen nejdominantnější samec, a to pouze na krátkou dobu,“ dodává Velenský. Samičky ovládají další dvě zbarvení. Výraznější kaštanové skvrny nápadníkovi sdělují: Jsem v dobré kondici a jsem připravena se pářit. Červené až skořicové skvrny říkají: Jsem už odpářená, nesnaž se.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.