Unikátní mládě želvy ostnité v Zoo Praha: Krunýřek má samý trn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní mládě želvy ostnité v Zoo Praha: Krunýřek má samý trn

Krunýř mláděte ještě není tvrdý, ale pořádně trnitý.
Krunýř mláděte ještě není tvrdý, ale pořádně trnitý. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Unikátní mládě mají želvy ostnité v Zoo Praha. Jako by bylo z jiné líhně, rodičům se nepodobá. Zatímco oni mají krunýř hlaďounký, potomek píchá na všechny strany.

Želvičky většiny druhů jsou po vyklubání měkké a malé. Líhne se jich také velké množství najednou. Příroda počítá s tím, že většinu uloví predátoři. Právě v ochraně mláďat je želva ostnitá ojedinělá, a tak jich nepotřebuje nadprodukci. Na svět samice přivádí postupně jednoho tři potomky do roka. Celý povrch těla mláděte chrání tři řady trnů. Jedna jde kolem obvodu, druhá je nad ní výše na štítku a třetí středová se táhne podél hřbetu,“ popisuje kurátor plazů Petr Velenský. Tělo této želvy je navíc tuhé a má kruhový průřez. Pro hady, kteří se mláďaty želv živí, je nemožné ji ulovit a pozřít. V dospělosti, kolem pátého roku věku, kdy krunýř ztvrdne, tato ochrana již není potřebná a mizí.

Vynikají i velikostí

Mláďě želvy ostnité je mimořádné nejen svou pichlavostí, ale na rozdíl od jiných želviček i velikostí. Už vajíčko je v poměru k samici obrovské, váží kolem 50 gramů, což bývá pět procent váhy matky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.