Rusko chystá největší válku od roku 1945 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rusko chystá největší válku od roku 1945

Rusko-ukrajinský konflikt: Na Ukrajině trénují na stav pohotovosti s dřevěnými samopaly (19.2.2022)
Rusko-ukrajinský konflikt: Na Ukrajině trénují na stav pohotovosti s dřevěnými samopaly (19.2.2022) (Reuters)

Po 79 letech je Evropa zase na prahu velkého konfliktu. Alespoň to pro BBC tvrdí britský premiér Boris Johnson (57), podle kterého vše nasvědčuje tomu, že Rusko už svůj plán útoku na Ukrajinu začalo. Na Donbase se střílí. Západní lídři ale pořád doufají v dialog.

Za hranicemi Ukrajiny podle USA čeká 150 až 190 tisíc vojáků. Fox News říká, že je už 40-50 procent ruských jednotek přesunuto do bojové pozice 10 až 15 kilometrů od ukrajinských hranic. „Mám obavy, že plán, který vidíme, se týká něčeho, co by skutečně rozsahem mohlo být největší válkou v Evropě od roku 1945,“ uvedl Johnson, který zároveň dodal, že Rusko bude chtít obklíčit hlavní město Kyjev. Mezitím Rusko o víkendu v Bělorusku testovalo jaderné rakety a včera oznámilo, že místo plánovaného odchodu, vojáci v zemi zůstávají.

Ukrajina zatím hlásí porušení příměří ze strany povstalců na Donbase. Jejich střely zabily už dva ukrajinské vojáky. Z útoků se ale obviňují obě strany. Vůdci separatistických území mezitím vyhlásili mobilizaci a začali do Ruska evakuovat 700 tisíc civilistů. Světový vůdci nicméně pořád doufají v pokračování diplomacie. Jak ale v sobotu řekla víceprezidentka USA Kamala Harrisová (57), Američané budou bránit každou zemi NATO. Na Ukrajinu ale ani v případě ruského úroku, své vojáky nepošlou.

Premiér Fiala: Evropa je krok od války

„Pravděpodobnost mírového řešení se snižuje,“ řekl včera v Otázkách Václava Moravce premiér Petr Fiala (57, ODS). Podle něj je ale Evropa jednotná. Už v sobotu se navíc uklidňoval občany tím, že vláda i Evropská unie je připravena na omezení energií nebo uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Odpoledne se navíc sešel krizový štáb ministerstva zahraničí k situaci. Jan Lipavský na něm přiblížil, jaké kroky český stát chystá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.