Největší smaltovna končí! Zničily ji ceny energií a plechu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Největší smaltovna končí! Zničily ji ceny energií a plechu...

Nejběžnější jsou domovní čísla a názvy ulic.
Nejběžnější jsou domovní čísla a názvy ulic. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Domovní čísla, uliční tabule, reklamní cedule... Jsou všude okolo. Většina jich vznikla ve smaltovně v Tupesích na Uhersko- -hradišťsku. Největší výrobce v Česku, který dosud používá klasickou technologii nanášení smaltu, k poslednímu únoru končí. Nůž do zad výrobci se 75letou historií vrazilo extrémní zdražení energie i plechů.

Klasikou ve výrobě a v běžném životě neocenitelnou jsou právě čísla domů a cedule s názvy ulic. Mnohdy je ani nevnímáme, pokud máme dojít na nějakou adresu, neobejdeme se bez nich. Stejně tak by byla málo platná rychlá pomoc zdravotníků, hasičů nebo policistů, pokud by cestou tápali.

Vše je ruční práce

Vytvářejí však i jedinečné umění, skvosty míří do různých koutů Evropy. „Hodně děláme reklamní tabule pro evropské pivovary. Ale i pro firmy Jack Daniels a známé irské whiskárny. Dost zakázek bylo pro Michelin a Texaco. Pěkné jsou zakázkové krabičky s potiskem pro belgické, italské i turecké bonboniéry. Unikátní jsou automobilové motivy malíře a ilustrátora Václava Zapadlíka a věci pro sběratele. Vše je ruční práce,“ uvedla výkonná ředitelka Kateřina Křivová (40).

Hitem teploměry

Hitem jsou venkovní smaltované teploměry od malých až po rozměry 860 x 130 mm. Do Nizozemska putují z Tupes vodočetné latě na měření hladin vod a moří. „Pece, sušicí zařízení a další stroje jsou na elektřinu a ceny vstupních materiálů se zvýšily o více než sto procent. Je nepřijatelné, abychom drasticky ceny navyšovali. Výrobky by se staly neprodejnými. Pokračování firmy je bohužel neudržitelné. Provoz ukončíme po zralé úvaze k poslednímu únoru. Dvě desítky zaměstnanců dostanou odstupné,“ uvedla mluvčí skupiny Synot, pod kterou firma patří od roku 1998.

Je také na korunovačních klenotech

Technologie byla používána ve starověku v Egyptě, Japonsku, Indii a Číně. Do Evropy se dostala v 5. až 7. století n. l. V českých zemích je nejstarší použití zaznamenáno na svatováclavské koruně a na kříži Přemysla Otakara II. Pro denní potřebu se využívá od 19. století. Smaltovat se začaly hrnce, pekáče či vany. Odolávaly rzi a bylo možné je zdobit.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.