Kdosi rozbil voliéru veverek: Strach o zrzavého Honzíka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kdosi rozbil voliéru veverek: Strach o zrzavého Honzíka!

Veverka Božka je březí, proto jsou v Landek Parku obzvláště rádi, že se vrátila.
Veverka Božka je březí, proto jsou v Landek Parku obzvláště rádi, že se vrátila. (Foto Aha! – Michal Charbulák, Landek Park)

Zrzavé veverky obecné jsou v Česku čím dál vzácnější. A právě ty kdosi vypustil z voliéry rodinného Landek Parku v Ostravě-Petřkovicích.

Veverka Božka i parťák Hefron našli cestu domů, samec Honzík ale chybí dál. „Venku nevydrží dlouho,“ netajil obavy chovatel Jiří Rachfalík (60), když viděl ve voliéře vyvrácená prkna. „Tím, že je někdo vypustil, je odsoudil ke smrti,“ řekl s tím, že dospělé veverky zvyklé na chov v zajetí nejsou životu v přírodě uzpůsobeny.

Nejvíce tesknil po samičce Božce, která by už brzy měla povít mláďata. „Byla vychována takzvaně na flašku, od mláděte ji krmili chovatelé,“ popsal Rachfalík. Po několika hodinách se Božka a Hefron vrátili a na Landeku zavládlo nadšení. „Hlavní je, že je zpátky Božka. Je březí a je pro nás důležité, aby se zrzavé veverky množily,“ ulevilo se Rachfalíkovi. Samec Honzík je ale stále pryč. „Neumí si poradit s přirozenými nepřáteli v přírodě. Doufám, že se také vrátí,“ uzavřel chovatel.

Vandal, nebo aktivista?

Jak veverky zmizely? Možností je vícero. Buď z poničené voliéry utekly samy a našly cestu zpět, když měly hlad. Nebo je kdosi odnesl a vypustil v lese ještě na kopci Landek, kde se pak samy zorientovaly. „Mohl to být vandal, který neví, co dělá. Nebo také cílená akce ekologického aktivisty,“ myslí si jeden z fandů landeckých veverek.

Víte, že...

...zrzavých veverek obecných, kdysi v Česku naprosto běžných, ubývá? Ty s černým a hnědým odstínem srsti výrazně převládají.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.