Rádce Aha! Bezpečně na hory | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Bezpečně na hory

Na horách, na horách! Vzduch je príma a to klíma..."
Na horách, na horách! Vzduch je príma a to klíma..." (iStock.com)

Většina Čechů podle průzkumů v zimě ráda lyžuje či snowboarduje. Jestli i vy plánujete vyrazit na zasněžené svahy, dávejte dobrý pozor. Stačí podcenit balení výbavy do auta a hrozí zranění i celá řada pokut.

Výbava v interiéru

Při nakládání jakéhokoliv nákladu do interiéru auta platí, že těžké věci by měly být co nejníže a lehčí nahoře. V případě lyžařské výbavy proto patří lyže a snowboardy do vaku na dno kufru a batohy na ně. Ideálně je ještě připoutejte kurtou k ocelovému oku v kufru. Obzvlášť velký pozor dejte na těžké lyžáky nebo helmy, které bezpečně uložíte na dno kufru nebo na zem na místa pro nohy. Již při nárazu v rychlosti 50 km/h udeří dvoukilový lyžák či helma vahou až 100 kg do překážky před sebou a uvolněné lyže dokážou interiér při nárazu úplně zdemolovat.

Pozor na značku IG-L 

Na rakouských dálnicích můžete narazit i na rychlostní omezení doplněné dodatkovou tabulkou IG-L. To jsou místa, kde je rychlost omezena kvůli čistotě ovzduší. Bývají hlídána radarem a hrozí tu souběžně hned dva tresty! První za překročení rychlosti a druhý za znečištění ovzduší. Ten druhý přitom může znamenat až 3000 eur (73 tisíc Kč) pokuty a sebrání klíčků od auta. Pokud ale jedete elektromobilem, dostanete pokutu jen za rychlost.

Přezujte se a svlékněte

I na krátkou cestu se přezujte do vhodných bot a především si sundejte zimní bundu. To kvůli pásům, které počítají s odporem lidského těla a tlustá měkká vrstva bundy by je zmátla - nepřitáhly by vás do sedadla tak, jak mají.

Lyže na nosiči

Střešní box či nosič je nejlepším způsobem, jak přepravovat lyže a vybavení. Ani to ale není bez rizika. V první řadě si v technickém průkazu zjistěte, jakou nosnost má střecha vašeho auta, a nepřekročte ji, ani nosnost nosiče. Důležité je také vybavení v nosiči připoutat pásy, ne jen tak položit, a dobře připevnit i samotný nosič.

Upevňujte důkladně

Špatně upevněné lyžařské vybavení má na svědomí už řadu životů. Proto je v hledáčku policistů ve všech zemích, ať už se jedná o špatně uložené vybavení v interiéru, ale i ve střešních boxech. Za takový přestupek přitom můžete třeba v Rakousku dostat pokutu až 5000 eur (122 tisíc Kč). V Česku do 2 tisíc Kč.

Na sjezdovce neriskujte

Podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny lyžuje v zimě 63 % Čechů. Jen 7 z 10 ale při tom používá helmu a 2 z 10 chránič páteře. Zatímco u nás je to na zvážení každého z nás, v Rakousku, Francii, Švýcarsku a na Slovensku je helma povinná do 15 let a v některých regionech jsou i přísnější. V Itálii za nenošení helmy do 18 let dokonce hrozí pokuta 200 eur (4900 Kč). Nově také v Itálii policisté kontrolují, zda lyžaři nepili alkohol a povinné je i pojištění odpovědnosti, bez kterého si ani nekoupíte skipas.

Nemusíte cestovat kdovíjak daleko, abyste si královsky užili nefalšovanou zimu se vším všudy! Kde na vás čekají zimní zážitky, o kterých jste ani nesnili? Mrkněte ZDE:

https://pohadkovazima.nativecnc.cz/

Přečtěte si
František Klapal
4. 8. 2022 • 13:20

Super tipy, naprostý souhlas. Ono pokud se člověk chystá na hory, tak je určitě dobré nepodceňovat i kvalitní vybavení. Já bych právě ještě teď o prázdninách chtěl jet do Krkonoš. Ne lyžovat, ale spíš na takový výšlap. No a zjistil jsem, že si budu muset sehnat nějaké kvalitní boty. Naštěstí jsem ale jedny našel na http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.