Operace žlučníku se změnila v horor: Za smrt pacientky může... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Operace žlučníku se změnila v horor: Za smrt pacientky může...

Vdovec Petr Vencelides (vlevo) u soudu
Vdovec Petr Vencelides (vlevo) u soudu (Foto ČTK/Luboš Pavlíček)

Záněty a sepse trápily Jaroslavu Vencelidesovou po zpackané operaci žlučníku v Havlíčkově Brodě. V roce 2015, po neúspěšné transplantaci jater, zemřela. Soud teď rozhodl, že vinna je nemocnice.

Běžnou operaci odstranění žlučníku kvůli žlučovým kamenům podstoupila paní Jaroslava v roce 2011 v Nemocnici Havlíčkův Brod. Během laparoskopie lékaři zjistili na jejím žlučníku anomálii a přešli na klasickou operaci s otevřenou ránou.

Septické stavy

Podle včerejšího rozhodnutí soudu chybovali lékaři, když řešili poranění žlučovodu napojením na tenké střevo. Dle závěrů ústavního znaleckého posudku se ženě kvůli špatnému postupu obsah trávicího ústrojí posunoval do žlučovodu. To způsobilo opakované záněty a septické stavy. Pomoci jí nedokázali ani v jiných nemocnicích.

Trápení a smrt

„Manželka strašně trpěla. Měla nosem zavedenou hadičku až do tenkého střeva, nakonec došlo k devastaci jater,“ popsal její čtyřleté trápení vdovec Petr Vencelides Seznam Zprávám. „Při každém operačním výkonu nějaká rizika nastávají,“ řekla k případu mluvčí nemocnice Petra Černo. Nemocn ic e se prý o dalším postupu bude radit se svými advokáty.

Na řadě je odškodné

Nemocnici zažalovali vdovec Petr Vencelides a oba dospělí synové zemřelé ženy. Každý z nich požaduje 800 000 korun. Pokud se nemocnice neodvolá, soud bude výši náhrad teprve řešit, dojít může i na mimosoudní vyrovnání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.