Příběh nejstaršího skauta v Česku: Mobilizace, vězeň nacistů i komunistů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Příběh nejstaršího skauta v Česku: Mobilizace, vězeň nacistů i komunistů

Skaut, odbojář a politický vězeň Emanuel Marek se narodil v roce 1917.
Skaut, odbojář a politický vězeň Emanuel Marek se narodil v roce 1917. (Post Bellum/Paměť národa, Jan Horník)

Zažil prvorepublikovou mobilizaci, nacistické vězení i komunistické uranové doly. Jako člen skauta pamatoval i tři obnovy Junáka ve 20. století. I přes všechny prožité strasti si Eduard Marek (†104) zachoval pozitivní postoj k životu, a zřejmě i proto se dožil tak vysokého věku.

Eduard Marek se narodil 17. března 1917 na Žižkově, který tehdy ještě nebyl součástí Prahy. Zde se také přes pátera kostela, kde ministroval, dostal ke skautingu. Už tam mu kamarádi přezdívali Hroznýš, což mu zůstalo. S nimi se rád vydával třeba do šáreckého údolí či na Okoř, brzy však do jeho života zasáhly dějiny.

Chtěli bojovat

Když nastoupil na vojnu, psal se rok 1936 a v Evropě přituhovalo. „Sloužil jsem u letectva. Když přišla mobilizace, byli jsme mladí a nemysleli jsme si, že by válka bylo něco dlouhého. Říkali jsme si: Za chvíli musíme být v Berlíně! Ale vlastně byl na válku připraven jen Hitler,“ vzpomínal v roce 2018 pro Aha! Eduard Marek. Když Němci obsadili republiku, byl už v civilu. „My bychom totiž dělali problémy, chtěli jsme bojovat,“ říkal pevným hlasem.

Dvakrát vězení

Za protektorátu se dostal na tři měsíce do vězení za pomoc židovskému kamarádovi. „Bylo to na začátku války, Němci vítězili a nebyli ještě tak divocí,“ popsal své štěstí v neštěstí. Po válce se nakrátko obnovil Junák, jenže po komunistickém puči jej zakázali. Marek s manželkou se rozhodli zapojit do odboje. „Byli jsme napojeni na skupinu v Mostě, která převáděla lidi za hranice,“ popisoval. StB ale jejich buňku objevila a Eduard Marek byl odsouzen na 10 let vězení. Potrestána byla i jeho manželka.

Co mu v těžkých časech pomohlo? „Skaut mě naučil přežít nesnáze. Skaut má totiž povinnost pomáhat, takže jsem pomáhal. Jak pronásledovaným Židům, tak později v kriminále spoluvězňům,“ uzavřel tehdy Eduard Marek své vyprávění. V neděli, jako nejstarší skaut Česka, zemřel. Bylo mu 104 let...

Foglara funkce nebavily 

Eduard Marek znal ze skauta i známého spisovatele Jaroslava Foglara. „Ten ale žádné funkce nechtěl, to ho nebavilo. Chtěl dělat jen oddílového vedoucího, aby měl čas psát knížky,“ vzpomínal. A tak zatímco Marek už byl předsedou organizace na Žižkově, legendární Jestřáb zůstával u oddílu. Práci s dětmi měl rád i Marek. „Tak do těch dvanácti let. Ty jsou upřímné, co si myslí, to řeknou,“ říkal pobaveně. 

Skok padákem

Eduard Marek zůstával aktivní i ve vysokém věku. V roce 2019, jako 102letý, si vyzkoušel tandemový seskok padákem! Tím se stal nejstarším mužem na světě, jenž si na tento kousek trouf



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.