Mámo, kup mi motýla! Stojí i desetitisíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mámo, kup mi motýla! Stojí i desetitisíce

Okolo stolů s křehkou krásou obcházeli sběratelé i nadšenci z Česka i ze zahraničí.
Okolo stolů s křehkou krásou obcházeli sběratelé i nadšenci z Česka i ze zahraničí. (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK/D. Glück)

Barevná krása a pastva pro oči! Na Výstavišti v Kroměříži se o víkendu sešli nadšenci na prodejní výstavě motýlů a brouků. Odborník popsal Aha!, že nejvzácnější druhy se prodávají i za desetitisíce!

Okolo stolů s křehkou krásou obcházeli sběratelé i nadšenci z Česka i ze zahraničí. „Vystavovatelů byla stovka z Česka, Polska, Slovenska a Rakouska. Sběratelská hodnota exponátů šla do milionů,“ řekl organizátor a sběratel Dan Čagánek (55). Mezi nejdražší motýly patří vysokohorští. „Není jednoduché je chytit. Poletují ve výškách nad pět tisíc metrů. A to jen v určitém čase, a ještě musí zasvítit slunce. Takže odhadnout toto vše, je náročné. Stojí tak až stovky až tisíce eur a mezi zájemci jsou hlavně Japonci,“ doplnil Čagánek.

Největší macek

Největším broukem na výstavě byl Titanus Giganteus – tesařík obrovský z Brazílie. Dorůstá až 15 cm i více. „Prodává se za desítky tisíc. Záleží pak na každém milimetru navíc,“ vysvětlil Čagánek. Ke koupi byl na místě i brouk s latinským názvem Macrodontia cervicornis, jinak Piluna velkozubá, zástupce tesaříkovitých. Vyskytuje se v tropických pralesech Jižní Ameriky. Zájemce musel sáhnout do peněženky pro 13 000 kaček.

Nejmenší byl parazit

Rarity přivezl Václav Křenek z Ostravy. „Sbírá parazity parazitů. Ti jsou velcí jako síla vousu muže. Napichává je tzv. municií o síle lidského vlasu. Vše se dělá pod mikroskopem,“ líčil Čagánek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.