Unikátní rekonstrukce Helfštýna: HRAD ZASKALÍME! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Unikátní rekonstrukce Helfštýna: HRAD ZASKALÍME!

Hrad z ptačí perspektivy.
Hrad z ptačí perspektivy. (Foto Atelier-r)

Originální, odvážné, trochu punkové, ale s hlubokým respektem k odkazu předků. Rekonstrukce Helfštýna, hradu ze 14. století nedaleko tzv. Moravské brány je příkladem jedinečné fúze stylů, materiálů a epoch.

Do historického zdiva zasadili architekti velké skleněné desky, protkali palácové místnosti i nádvoří ocelovými chodníky, srovnali betonem nerovnosti. Vše citlivě, vzdušně, přitom moderně.

Skláři měli kšeft!

Hrad vypadá z výšky jako skleník či podkrovní ateliér, dovnitř padají paprsky slunce, máte dojem, že se tady svítí obrovskými lustry, ale vše obstará jen denní světlo. „Otevřené nebe bylo klíčovou inspirací při výběru střešního materiálu. Pro práci s pískovaným sklem jsme se rozhodli z několika důvodů. Je nenáročný na údržbu a ploché rozptýlené světlo doplňuje expozice uvnitř paláce. Střecha kaple byla výjimkou. Čirá skleněná střecha symbolizuje nebe doslova,“ říká šéf ateliéru a jeho zakladatel Miroslav Pospíšil.

Aby měli i kováři radost

Zastřešeno je pět vybraných komor, části objektu zůstaly odkryty, byla jim ponechána koncepce ruin. Zajímavý je rovněž materiál na lávky, točité schodiště, terasy a ochozy. Tzv. corten je speciální slitina železa a uhlíku, nevyžaduje další povrchovou úpravu ani nátěry, přiznaná rezavá patina je estetickým bonusem. „Materiál dále zraje a odpovídá struktuře starých historických zdí,“ dodává architekt. Hrad Helfštýn je proslulý kovářskou tradicí, železo je tady namístě.

Rekonstrukce trvala tři roky a přišla na 93 milionů, nyní je ale objekt kompletně přístupný, prohlídka je interaktivní a lidé si prohlížejí hrad i okolí z nových perspektiv právě díky znovu zpřístupněným prostorům zřícených pater. „Nic se nebouralo, chtěli jsme přiblížit historický vývoj původního renesančního paláce. Do otvorů palácového torza jsme vložili konstrukci nové prohlídkové trasy, která propojila přízemí s dosud nedostupnými úrovněmi stavby,“ uzavírá Miroslav Pospíšil. V suterénu vedou chodníčky po leštěném betonu.

Složité snímkování dronem

„Zastřešení paláce bylo povoleno pouze částečné a nesmělo přesahovat úroveň obvodového zdiva. Samotná příprava projektu byla unikátní. Detailní 3D model hradu, vytvořený z tisíců dronových fotografií, nám umožnil zmapovat neobvyklé tvarování zdiva, veškeré typy omítek a povrchové úpravy konstrukcí. Do toho jsme pak zasadili doplňky a skleněné stropy.“

Architekti Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z Atelieu-r



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.