Úspěch fotografů u Kadaně: Vyfotili chaluhu velkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Úspěch fotografů u Kadaně: Vyfotili chaluhu velkou

Vzácného ptáka na Nechranické přehradě zachytil Jaroslav Frouz.
Vzácného ptáka na Nechranické přehradě zachytil Jaroslav Frouz. (Foto Jaroslav Frouz, Wikipedia, ara)

Predátor ze severu je v Česku. Husarský kousek se povedl několika pozorovatelům vodního ptactva. Na Nechranické přehradě u Kadaně objektivem zachytili u nás vzácně se vyskytující chaluhu velkou.

Vodní opeřenec, jehož tělo je dlouhé i půl metru, kroužil na sklonku roku nad hladinou Nechranické přehrady. „Běžně hnízdí v polárních oblastech a na naše území zalétá velmi vzácně v zimním období,“ říká bioložka Lucie Moudrá.

Kradou za letu

Komise České společnosti ornitologické uvádějí od roku 1865 na území České republ iky pouze 15 pozorování tohoto ptáka. Fotografové si ho všimli díky atypickému způsobu chování. „Chaluhy totiž za letu napadají jiné druhy rybožravých ptáků. Dotírají na ně tak dlouho nohama, křídly i zobákem, dokud je nedonutí vyvrhnout ulovenou potravu, kterou však chaluha bryskně ještě ve vzduchu zachytí,“ doplňuje Moudrá.

Loví i hlodavce

Chaluha také dokáže ulovit i poměrně velké ptáky až do velikosti lysky či racka. S oblibou vylupuje z hnízd nestřežená vejce nebo ptáčata a vyhledává mršiny vyplavené na pobřeží. Ráda si však smlsne i na hlodavcích.

Záchranáři vypiplali její rodiče a teď... Orlici zachytila fotopast

K radosti ochránců přírody zachytila fotopast loňské mládě orlího páru navráceného do přírody. Samička Vanda dřepí na pařezu a chvíli jí dělá společnost i táta Wabi, kterého ochránci zvířat vypiplali. „Je krásná a vypadá zdravě,“ rozplývali se pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku. Jde o první mládě orlího páru Wabiho a Oldřišky. I další orlí páry, které ochránci zvířat vybavili vysílačkami, měly loni potomky. Šesté mládě jménem Fany odchoval pár Libavá a Slávek a orlice Tonička vyléčená po těžkém zranění vyseděla Toníka.

Přibývá orlů

V Podyjí přibývá orlů mořských. Ornitologové jich při letošním sčítání vodních ptáků zaznamenali osm, což je nejvíce za celou dobu sčítání. Dva páry viděli dokonce při námluvních rituálech před pářením. „Orel mořský ještě v oblasti nikdy nehnízdil. Ale je možné, že se konečně dočkáme,“ uvedl zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát.



Přečtěte si
-bello-
22. 1. 2022 • 01:11

Chaluha je hajzl, naštěstí u nás nebydlí.Ještě tak straky omezit, jsou přemnožené a drtí populace drobného ptactva , kradou jim vejce a zabíjí. Hřib na Magistrátě a ani Zelení to neřeší

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.