Unikátní dvojoperace ve Zlíně: Kardiostimulátor a porod za 5 hodin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní dvojoperace ve Zlíně: Kardiostimulátor a porod za 5 hodin

Šťastná maminka Anežka s Františkem, kterého porodila císařským řezem.
Šťastná maminka Anežka s Františkem, kterého porodila císařským řezem. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Už třetí dítě čekala lékařka Anežka Školová (33) z Uherského Hradiště. Odjela proto na důkladnější kontrolu do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. A tady začaly její velké problémy.

„Plod byl menší, placenta nefungovala, jak měla. Maminka byla v 36. týdnu těhotenství, a bylo proto nutné udělat císařský řez. Jenže při vyšetřeních se zjistilo, že žena má závažnou arytmii srdce a porod by nemusela přežít,“ řekla Aha! primářka gynekologicko-porodnického oddělení Marcela Henčlová.

To nepamatují

Bylo nutné mamince voperovat kardiostimulátor. A pak šlo vše ráz naráz. „V sedm ráno jsme jí ho implantovali a ve 12 hodin se uskutečnil císařský řez. Je to opravdu raritní případ, který nepamatuji,“ uvedl primář kardiologie Zdeněk Coufal.

Potíže podědila

„Arytmii máme v rodině. Postihla tátu i bratra. Mně ji zjistili v osmnácti. V Praze v nemocnici tehdy dospěli k názoru, že když nemám zásadní problémy, nebudou mi kardiostimulátor dávat. Chodila jsem na kontroly,“ vyprávěla maminka Anežka, která má doma dcerku a synka (5 a 2,5). 

Dvě operace

„Nyní jsem jela na kontrolu. Myslela jsem, že hned pojedu domů, a zůstala jsem tu. Obrečela jsem to. Věděla jsem, že má situace není standardní, ale netušila jsem, že je to už tak vážné. Samozřejmě jsem s kardiostimulátorem souhlasila,“ řekla. A poté přišel na svět zdravý František. „Nebyla jsem uspaná. Měla jsem jen anestezii. Dva dny jsem byla na JIP a František v inkubátoru. Vážil 1840 gramů. Jsme ale v pořádku a těším se domů. Musím být ale opatrná na levou ruku. Rekonvalescence po zavedení kardiostimulátoru trvá šest týdnů,“ usmívala se.

Víte, že...

...dvě předešlé děti paní Anežka odrodila spontánně?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.