Sklářská legenda z Moseru jde do důchodu: S mistrem končí i slavná váza | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sklářská legenda z Moseru jde do důchodu: S mistrem končí i slavná váza

Na huti je podle Zdeňka Drobného (68) nejtěžší zvládat horko. „Nebát se tepla a zvyknout si na něj bylo nejtěžší,“ dodává mistr sklář.
Na huti je podle Zdeňka Drobného (68) nejtěžší zvládat horko. „Nebát se tepla a zvyknout si na něj bylo nejtěžší,“ dodává mistr sklář. (Foto sklárna Moser)

Sklářskému řemeslu zasvětil svůj život. Teď končí. Do zaslouženého důchodu totiž odchází z Moseru mistr sklář Zdeněk Drobný (65) z Karlových Varů. S ním jde pravděpodobně na odpočinek i ikonická váza Hruška. Nikdo jiný ji totiž neumí vyrobit.

Zdeněk Drobný je sklářem od narození. „Naše rodina bydlela sto metrů od sklárny v jednom z bytů určených pro tehdejší zaměstnance, protože moje maminka v Moseru pracovala. Často jsem si hrál pod okny sklárny a také se chodil dívat na huť. Fascinovalo mě, jak pracovali mistři s tím křehkým materiálem a jak se měnily jeho tvary. Sklářství pro mě bylo v podstatě dané,“ vzpomíná Drobný.

Začal v sedmnácti

V karlovarském Moseru pracuje od roku 1971. Na huť začal chodit jako sedmnáctiletý. „Učil jsem se od těch nejlepších. A dobrý v tom nejsem ani dnes, pořád se učím,“ říká skromně. Právě on je jediným člověkem, který dokáže vyfouknout ikonickou vázu Hruška, která získala několik designových ocenění. A tak do důchodu neodchází pouze skvělý sklář, ale i jeho dílo.

Vše dělají ručně

Moser a.s. je česká firma zabývající se produkcí bezolovnatého křišťálu, nápojové soubory vyrábí barevné i křišťálové. Byla založena jako pokračovatel státní firmy Sklárna Moser v roce 1991. Sídlem sklárny Moser jsou Karlovy Vary. Je považovaná za nejluxusnější českou značku a také jednou z nejznámějších světových značek luxusního křišťálu. Do dnešního dne je vše od Moseru vyrobeno ručně bez pomoci strojů.

Váza za desetitisíce

Váza Hruška je mezinárodním bestsellerem. Cena její nejmenší varianty je 13 800 korun. Vyrobena je z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu. Je ručně foukaná i broušená.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.