První smrtelná autonehoda v českých zemích: Památník po 121 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První smrtelná autonehoda v českých zemích: Památník po 121 letech!

Vůz Präsident z kopřivnické automobilky.
Vůz Präsident z kopřivnické automobilky. ( Foto Obec Hukvaldy, Wikipedia)

Jeden mrtvý a dva těžce zranění. Takové tragické následky měla první havárie automobilu ve střední Evropě. Odehrála se 1. května roku 1900 v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Obec nyní zde na památku této události postavila pomník.

Byl zhotoven i proto, že do rodiště hudebního skladatele Leoše Janáčka (narodil se v místní škole 3. července 1854) i kvůli zřícenině zdejšího hradu sem sice ročně zamíří tisíce lidí, ale o tomto smutném prvenství ví jen málokdo. A dokonce ani místní ne. „Nehoda se odehrála v části Rychaltice v prudkém kopci se zatáčkou,“ řekla místostarostka obce Ivana Hrčková. Za volantem vozu Präsident kopřivnické automobilky z roku 1898, kterých se do té doby vyrobilo jen devět, tehdy seděl Leopold Sviták.

Konstruktér prvního sériově vyráběného automobilu na území Česka, resp. tehdejšího Rakouska-Uherska. Dále v něm jel druhý konstruktér Jan Kuchař, zámečník Viktor Bayer a kreslič Romuald Brauner. Kuchař narazil hlavou do patníku a na místě zemřel, Svitákovi museli lékaři amputovat nohu, Bayer utrpěl těžká zranění, pouze Brauner vyvázl bez zranění. „Přesná příčina nehody není dodnes známa, pravděpodobně šlo o technickou závadu, po které se vůz, jedoucí na tu dobu velkou rychlostí z kopce, vymkl kontrole,“ doplnila místostarostka. S nápadem na zhotovení náhrobku přišel zastupitel Jiří Sedlář (56). Ten bydlí vedle místa havárie a automobilismus je jeho koníčkem. Na monumentu pracoval zhruba rok sochař Jan Šnéberger z Vítkova na Opavsku.

Prokletý kopec

Paradoxně se o 36 let později stala na stejném místě další tragická nehoda. Když se živnostníci na nákladním autě vraceli domů z trhu, v osudném kopci vůz narazil do stromu u silnice a skutálel se dolů na louku. Z 16 lidí jich 11 zahynulo, dva se těžce zranili a jeden lehce.

Deštník nepomohl

První nehoda v historii automobilismu se udála 17. srpna 1896 v Londýně. Automobil Roger-Benz, který řídil rychlostí asi šest a půl km/h Arthur Edsall, začal zničehonic kličkovat, neví se, zda šlo o technickou závadu, či chybu nezkušeného řidiče. Ten použil zvonec a před nárazem prý vykřikl „Ustupte!“. Bridget Driscollová, která nepochopitelně vstoupila vozu do cesty a na obranu ještě zdvihla deštník, utrpěla vážné zranění hlavy a na místě zemřela.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.