S ročním zpožděním začal Africký pohár národů. Co jste o něm nevěděli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

S ročním zpožděním začal Africký pohár národů. Co jste o něm nevěděli?

 (Depositphotos)

V neděli 9. ledna začal v Kamerunu již 33. ročník Afrického poháru národů, který byl odložen zejména kvůli nepříznivé pandemické situaci a uskutečňuje se tak s ročním zpožděním. Čím je AFCON, africká obdoba Eura, pro diváky přitažlivá a proč dělá vrásky vedení evropských klubů?

AFCON 2021

Původní termín konání 33. ročníku Afrického poháru národů byl již v lednu loňského roku a tehdy se šampionát přesouval na léto, což hrálo do karet i evropským týmům, za které hrají hlavní africké hvězdy. Během léta se totiž konalo i zmiňované Euro, ligové soutěže se však nekonaly, a tak by nebyl s uvolňováním hráčů problém. Avšak nyní jsou ligové soutěže v plném proudu a kluby se musí obejít bez Afričanů, kteří odlétli do Kamerunu. Termín konání má ale dle všeho ještě další, praktický důvod. Během ledna je v Kamerunu stabilně slunečno a teploty zde dosahují „jen“ 30 °C.

Historie šampionátu

První ročník Afrického poháru národů byl uspořádán již v roce 1957 a ve dvouletých intervalech se pravidelně hraje od roku 1968, přičemž jednou došlo ke změně a místo sudých let se začal hrát v lichých letech. Stalo se tak v letech 2012 a 2013. Zajímavé je také, že se prvního ročníku zúčastnily pouhé čtyři reprezentace, a to Egypt, Súdán, Etiopie a Jihoafrická republika. Ta byla ale nakonec diskvalifikována kvůli politice apartheidu. Od té doby se počet účastníků zvýšil na 16, což platilo ještě v posledním ročníků šampionátu. V tomto roce se poprvé počet účastníků zvýšil na 24, ti jsou rozděleni do šesti skupin, ve kterých hraje každý s každým po jednom utkání. Dva nejlepší z každé tabulky a další čtyři třetí místa postoupí do osmifinále. Finále soutěže je naplánováno na 6. února a titul afrických mistrů bude obhajovat Alžírsko, které patří k jasným favoritům.

Dle bookmakerů je ale nejslibnějším adeptem na celkové vítězství v kurzu 6:1 Senegal, který se v posledním ročníku umístil na druhém místě. Špatné výsledky sázkové kanceláře neočekávají ani v případě Egypta nebo Pobřeží slonoviny a české fanoušky bude bezpochyby zajímat výkon Nigérie. Na tu sázková kancelář Fortuna vypsala kurz 9:1 a báječnou zprávou je, že se do závěrečné nominace dostal i Peter Olayinka z pražské Slavie. Ten tak přijde o zimní přípravu Pražanů v Portugalsku, sám Olayinka ale řekl, že je pro něj AFCON splněným snem a na turnaj se těší.

Letošek je navíc významný i tím, že budou všechna utkání vůbec poprvé pod dohledem VARu, tedy videorozhodčího.  Které zápasy vás zajímají nejvíce? A vsadíte si na výsledky?

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.