Milostivé léto už jen dva týdny: Odpustí vám stát dluhy? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Milostivé léto už jen dva týdny: Odpustí vám stát dluhy?

ilustrační foto
ilustrační foto (istock)

Zbavit se »nasčítaných« dluhů umožňuje dlužníkům akce nazvaná Milostivé léto. Měli by si ale pospíšit. Čas je už jen do 28. ledna!

Jedinečná akce s názvem Milostivé léto se týká asi 300 tisíc lidí, kteří mají exekuci u některé z veřejnoprávních institucí. Dlužníkům stačí, aby zaplatili původní dluh (dlužnou jistinu) a náklady exekuce ve výši 908 Kč. „Stát jim pak odpustí veškeré úroky, poplatky z prodlení, náklady na vymáhání a další náklady, které dluh navýšily,“ vysvětluje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení. Deník Aha! přináší odpovědi na nejčastější otázky k této unikátní akci.

1) Vztahuje se Milostivé léto na všechny dluhy?

Ne. Vztahuje se jen na dluhy vůči státu, obci nebo podniku, ve které má většinovou majetkovou účast stát, a na které je vedena exekuce soukromým exekutorem (např. dluhy za nájem obecních či městských bytů, dluhy na zdravotním pojištění, pokuty za jízdu načerno, dluh vůči ČEZ či nemocniční poplatky). Dobrovolně se ale připojily i některé soukromé instituce, např. banky nebo některé úvěrové společnosti.

2) Můžu ho využít při dluzích u finanční ho úřadu?

Ne. Není možné ho využít na dluhy v exekuci, které vymáhá např. Finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení nebo Celní správa, protože se jedná o tzv. správní a daňové exekuce (např. dluhy z nedoplatku na daních nebo pokuty od Policie ČR), které jsou z Milostivého léta vyjmuty.

3) U kterých společností je možné akci využít?

Akce se vztahuje na exekuce u společností jako např. ČEZ, Pražská plynárenská, Pražská energetika, Mostecká bytová atd. Dále u nemocnic, dopravních podniků (pokuty za jízdy načerno), obcí (nájemné, svoz odpadu, poplatky za psa), Českého rozhlasu nebo České televize a zdravotních pojišťoven. Zapojily se ale i např. Česká spořitelna, Air Bank nebo Home Credit.

Tip Aha!: Kompletní seznam najdete na nedluzimstatu.cz/ milostive-leto

4) Kdo může požádat o zbavení dluhu?

Každý, kdo má dluh u veřejnoprávní instituce a už má kvůli tomu exekuci, kterou řeší soukromý exekutor. Nemůžou ho ale využít lidé, kteří jsou kvůli tomuto dluhu v insolvenci (oddlužení).

5) Kolik celkem zaplatím? 

Zaplatíte jistinu svého dluhu (tedy původní dluh) a poplatek spojený s náklady na ukončení exekuce ve výši 908 Kč.

Postup krok za krokem

✔ Napište »svému « exekutorovi s žádostí o vyčíslení nezaplacené jistiny. Uveďte, že využíváte institutu Milostivého léta, číslo konkrétní exekuce a nezapomeňte uvést svou adresu a číslo mobilu, případně e-mail.

✔ Jakmile dorazí odpověď od exekutora, zaplaťte jistinu + poplatek 908 korun.

✔ Zaplaťte s předstihem, protože platba musí být na účtu exekutora připsaná nejpozději 28. 1. 2022. Uschovejte si doklad o provedení platby.

✔ Kontaktujte exekutora, jestli vše proběhlo v pořádku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.