Onemocněl covidem, ale... Život mu zachránila Lysá hora | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Onemocněl covidem, ale... Život mu zachránila Lysá hora

Na vrcholu Lysé hory, které vděčí za pevné zdraví.
Na vrcholu Lysé hory, které vděčí za pevné zdraví. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv Jána Čupy)

Rok 2021 byl pro horala Jána Čupu (70) z Metylovic na Frýdecko-Místecku mimořádně náročný. Potýkal se s těžkým průběhem covidu, ve vysokých horečkách přestával dýchat. A když se uzdravil, utrpěl těžké popáleniny, když mu 20 vteřin hořel obličej, ruce i trup! Jenže je to nezmar a teď už zase zdolává Lysou horu.

O královně Beskyd, jíž vděčí za kondici a otužilost, tvrdí, že mu už dvakrát zachránila život. Pan Ján je pověstný tím, že den co den (!) v horku i mrazu stane na vrcholu své milenky, jak kopci říká, a někdy ho zdolá i šestkrát denně. Vždy jen v pumpkách ke kolenům. Při vyprávění o uplynulém roku ale věčně usměvavý chlapík přece jen zvážní. „Nejdříve jsem chytil covid. Deset dní jsem měl vysoké horečky a došlo i na moment, kdy jsem se nemohl nadechnout. Manželka už málem volala záchranku, ale zkusil jsem patnáctkrát vysoký nádech a výdech. Pomohlo to,“ tvrdí Honza.

Živá pochodeň

Do nemocnice nechtěl. „Když člověk jen leží, lehce dostane zápal plic. Doma jsem mohl chodit. Pak mě začalo silně píchat u srdce, i to jsem však dokázal rozmasírovat,“ líčí. Když se konečně vylízal z covidu, přišla další rána. Při zatápění v krbu, kam chtěl stříknout pár kapek lihu, se uvolnila zátka a z lahve vystříkly asi dva decilitry. Kamna bouchla a z Jána se stala živá pochodeň. Bolest prý necítil, patrně ze šoku. „Bylo mi trapné volat záchranáře,“ hlásí. Pár dní se léčil doma, ale pak popáleniny začaly mokvat, a tak do té nemocnice přece jen šel. Dozvěděl se, že čtyři místa na těle budou asi potřebovat plastiku. Přesto se mu kůže k údivu lékařů komplet zahojila i bez zákroků. Inu, nezmar...

Na depresi i nemoc

Ján začal zdolávat Lysou horu dennodenně v roce 2011. Tvrdí, že tehdy mu zachránila život poprvé, neboť po nástupu do důchodu ztratil smysl života a upadl do těžké letargie. „A teď podruhé, neboť díky ní mám tělo natolik odolné, že mě covid ani oheň nepoloží,“ vysvětluje.

Ani –56 stupňů nevadí

O kondici a otužilosti horala z Metylovic svědčí i fakt, že jednou při závodech na Lysé hoře LH 24, čili celodenním výšlapu tam a zpátky, byla pocitová teplota –56 stupňů. K tomu mlha a vichřice. Zatímco záchranáři ošetřovali lidem omrzlé nosy a uši, Honza dál čelil nepřízni svlečen do půl těla. Až ke konci si vzal alespoň tričko.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.