Seriál Aha! Změny 2022: CO VŠE BUDE LETOS JINAK! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Seriál Aha! Změny 2022: CO VŠE BUDE LETOS JINAK!

ilustrační foto
ilustrační foto (E15 Michaela Szkanderová)

Přišel nový rok, a pokud jste si dali předsevzetí, že během něho méně utratíte, máte smůlu. Brutální zdražování bude pokračovat. Řada legislativních změn vám ale může trochu zjednodušit život. Podívejte se, co zákonodárci uchystali našim »šrajtoflím«!

Vyšší minimální i zaručená mzda!

S novým rokem se zvýšila i takzvaná minimální mzda, tedy výměr, pod nějž zaměstnavatelé ze zákona nesmějí jít. Zvedla se o tisícovku na 16 200 korun, zvýšila se také hodinová sazba minimální mzdy z 90,50 Kč na 96,40 Kč. A s touto sazbou rostou také takzvané zaručené mzdy!

Více zdaní respirátory

Nová vláda od letoška zrušila výjimku z DPH pro respirátory. U těch se proto očekává postupné zdražení. Daň činí 21 procent, lze tedy čekat, že ochranné pomůcky zdraží o pětinu .

Vyšší důchody

I těm, kteří berou penzi, se zvýší příjmy. V první řadě díky pravidelné valorizaci, v druhé díky bonusu, který připsala bývalá vláda – průměrný důchodce tak dostane navíc 8 stovek měsíčně. Všichni ale budou brát minimálně o 650 korun víc.

Delší »dovolená« pro tatínky

Čerství tatínkové mohou od letošního roku mít dvoutýdenní rodičovskou dovolenou oproti původně týdenní. Musí si ji vybrat někdy v době tzv. šestinedělí. Je to dávka pro zaměstnance i podnikatele, kteří odvádějí nemocenské pojištění, a činí 70 % hrubé mzdy.

Vyšší sleva na poplatníka

Základní sleva na poplatníka se od roku 2022 zvýší o 3 tisíce, a to na necelých 31 tisíc korun. Nárok na ni opět budou mít všichni poplatníci – podnikatelé, zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské, atd., kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné roční výši, a to i v situaci, kdy výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců. Loni sleva na dani na poplatníka činila 27 840 korun.

Podpora propuštěných horníků

Letošním rokem se rozšiřuje seznam těžebních společností, jejichž zaměstnanci mohou získat finanční podporu od ministerstva průmyslu a obchodu. Horníci ze sedmnácti (viz seznam) uhelných a uranových dolů mohou získat příspěvek, pokud byli zaměstnavatelem propuštěni ze tří důvodů – v rámci snižování stavů, v důsledku restrukturalizace, nebo útlumu těžební činnosti. Získat lze buď 8000, nebo 5300 korun měsíčně.

Vyšší peníze získají ti z podzemní těžby a nižší z povrchové. Po dobu třech měsíců mají nárok na podporu ti pracovníci, jestliže jejich pracovní poměr k určené těžební společnosti trval méně než 5 let. Ti nad pět let mohou peníze dostávat až šest měsíců. Příspěvek bývalý horník může brát i 60 měsíců, ale jenom za předpokladu, že dosáhl věku 50 let a jeho poměr u společnosti trval alespoň 25 let.

Vyšší paušální daň

Paušální daň, již platí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), se zvyšuje o 525 korun. Nově tak živnostníci, kteří se k jejímu placení přihlásí, budou odvádět 5994 korun měsíčně. K téhle úpravě dochází ze zákona jednou za rok a výše paušální daně závisí na vývoji průměrné mzdy.

...a bude i bonus

Kvůli tomu, že růst cen nabral na obrátkách, se pravděpodobně všichni, kteří pobírají důchod, dočkají dalšího zvýšení od června. To nařizuje zákon, pokud růst cen za určité období dosáhl alespoň 5 procent. Navíc by tak senioři mohli dostat o 650 až 730 korun měsíčně.

Celý článek s podrobnostmi najdete v tištěné podobě deníku Aha! (10. 1. 2022)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.