ZOO vítají nové přírůstky roku 2022: Nejdrsněji vykročily do světa čírky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

ZOO vítají nové přírůstky roku 2022: Nejdrsněji vykročily do světa čírky

První mláďátka roku 2022
První mláďátka roku 2022 (Foto SPDK/Simona Jiřičková, Zoopark Zájezd/ Jitka Jonáková, Zoo Chleby, Zoo Ostrava/Věra Nováčková, Zoo Praha/Petr Hamerník)

Sotva se nový rok 2022 ujal vlády, zoologické zahrady v Česku již hlásí nové přírůstky. Pípají, vykukují, plazí se a skáčou. Nejtvrdší příchod do života mají za sebou kriticky ohrožené čírky černoskvrnné v Safari Parku ve Dvoře Králové.

Start vzácných kachniček do života byl velmi dramatický. Jejich hnízdní budka je umístěna ve čtyřmetrové výšce. Mrňata se z ní musí vrhnout střemhlav k zemi. Tam je čekal tvrdý dopad, hned se ale začala batolit za mámou. „V přírodě hnízdí ve stromových dutinách, které jsou výš nad zemí, aby se do nich nedostali predátoři,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. I když první krok malých čírek do světa vypadá sebevražedně, dokážou ho zvládnout. „Mláďata jsou lehoučká, třepetají křidélky, nožky natáhnou pod sebe a roztáhnou plovací blány, tím se jejich let k zemi zpomalí a dopad zbrzdí,“ dodává zooložka.

Vykoukl kuskus

Na Nový rok vykoukl v Zoo Praha z matčina vaku malý kuskus pozemní. Zase se ale rychle schoval k mámě do bezpečí, a tak jsou zatím k dispozici jen fotky jeho rodičů.

Narodili se leguánci

Neuběhlo ani prvních čtyřiadvacet hodin nového roku a v Zooparku Zájezd na Kladensku už se radovali z pěti leguánků malachitových. »Narodili« se v zázemí terárií. „Patří mezi vejcoživorodé, proto se nelíhnou z vajíček jako většina plazů,“ prozradil mluvčí zooparku Daniel Koleška. Mláďata jsou zbarvena tak, aby na sebe nepoutala pozornost. V dospělosti jsou ale samci zelení a samičky hnědé.

Vyskočila kůzlata

V Zoo Chleby na Nymbursku se na přelomu roku hrnula na svět mláďata koz holandských zakrslých. Dvě kůzlata přišla na svět ještě na Silvestra a další dvě už první lednový den. Kořeny mají tyto kozy v Africe. Asi v 60. letech 20. století byly odtud dovezeny do Holandska na krmení šelem v zoo. Zakrátko si ale získaly velkou popularitu mezi návštěvníky a položily základ chovu.

Kráska axis

V ostravské zoo je pvním letošním mládětem samička axise indického. Axis je pokládán za nejhezčí druh jelena. V Indii se mu říká čital podle nápadně skvrnitého zabarvení. Čita nebo čitra znamená v hindštině skvrnitý.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.