Motorádce Aha! Jak se vyhnout pokutě za neoškrábaná skla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Motorádce Aha! Jak se vyhnout pokutě za neoškrábaná skla!

Odstraňte námrazu ze skel.
Odstraňte námrazu ze skel. (scom)

V zimě to zná každý řidič, který nemá garáž. Potřebujete rychle vyrazit, ale na sklech vozu je neprůhledná námraza. S těmito tipy od ÚAMK ji odstraníte elegantně, snadno a rychle.

1) Parkujte chytře
Očekáváte mrazivou noc? Zaparkujte tak, aby vám s ranní očistou auta pomohly zákonitosti přírody. Čelním sklem, které je nejproblematičtější, zaparkujte co nejblíže ke stěně budovy. Bude tak v závětří a teplo vyzařované budovou vám pomůže. Výhodnější je zaparkovat čelem k východu slunce, kde se objeví ranní sluneční paprsky jako první.

2) Pečujte už večer
Proti vzniku námrazy se nejlépe ochráníte již večer předem. Čelní sklo můžete překrýt nepromokavou clonou, která zabrání tvorbě námrazy i přimrznutí stěračů. Pomůže i rozmrazovač skel ve spreji, jenž působí i preventivně. Pokud ho neseženete, můžete si pomoci směsí jednoho dílu vody a dvou dílů octa. V tenké vrstvě ji nastříkejte na sklo.

3) Vyložte vše mokré
Jedete z běžek či procházky sněhem zapadaným lesem? Vše mokré ještě večer odneste domů vysušit. Ideálně včetně koberečků. Odpařující se voda by auto zamlžila zevnitř a i ta by zmrzla. Věřte, že škrábat okna i zevnitř určitě nechcete.

4) Pomoc od motoru
Nastartovaný motor a puštěná klimatizace či vyhřívání skel urychluje celý proces. Problém je v tom, že studený motor na volnoběh se zbytečně ničí, může otravovat sousedy a kupříkladu v Německu za to můžete dostat i pokutu. Ideálním postupem je oškrábat to nejdůležitější, pak nastartovat, klimatizací zajistit, aby se čelní sklo nemlžilo, mezitím skla dočistit a pak hned vyrazit.

5) Pozor na stěrače
Stěrače používejte jen na dobře vyčištěném skle, jinak o hrbolatý led zničíte jejich choulostivé pryžové břity. A ty se vám odmění skřípavým zvukem a tím, že nebudou stírat dokonale. Aby nepřimrzly, odchylte je večer od skla.

6) Horkou vodu vynechte
Jestli vás napadá použít na rozmrazení skla horkou vodu, okamžitě na to zapomeňte. Kvůli vysokému rozdílu teplot hrozí, že vám sklo praskne.

7) Hřejivá škrabka
Malé plastové škrabky se vejdou i do víčka nádrže, ale když přijde na škrábání v mrazivém dni, čekají vás jen zkřehlé ruce. Lepší je investovat do škrabek s dlouhým držadlem nebo s integrovanou rukavicí.

Pozor na pokuty

Vždy oškrábejte minimálně čelní a boční sklo. Policie by vám jinak mohla napařit pokutu až 2 tisíce korun, ve správním řízení je to o pětistovku víc. Pokuta hrozí i za nečitelnou registrační značku, proto zkontrolujte a omeťte i tu.

Škrábání řidičů v číslech

  • 62 % ze všech skel
  • 21 % i čelní světla
  • 2 % pouze přední sklo
  • 1 % jen výhled

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.