NEKONEČNÝ BOJ S COVIDEM: Nová vládní opatření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

NEKONEČNÝ BOJ S COVIDEM: Nová vládní opatření

Od 26. prosince bary a restaurace už nebudou muset zavírat v 22 hodin.
Od 26. prosince bary a restaurace už nebudou muset zavírat v 22 hodin. (Foto Aha! – Tonda Tran, Helena Lacinová, David Malík)

Nalajnovaný život na Vánoce, mezi svátky i na Silvestra. Vláda včera schválila řadu opatření, která mají za cíl jediné: zamezit šíření omikronu v Česku. A co tedy začne platit? Omezení scházení i rozšíření přeočkování.

Dlouhé čtyři hodiny jednala včera vláda Petra Fialy (57, ODS), než předstoupila před veřejnost a oznámila další protiepidemická opatření. První začne platit na Štědrý den a další začnou nabíhat postupně mezi svátky. „Vláda nemění svou strategii. Důvěřujeme občanům, budeme na ně apelovat, aby se chovali zodpovědně. Vyzýváme k očkování. Prosím všechny, aby se o vánočních svátcích chovali zodpovědně a rozumně,“ řekl k tomu premiér. A pak už začal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP) představovat jednu změnu za druhou:

Co všechno nemůžeme

  • 24. prosince: všechny obchody nad 200 m² musí zavřít ve 12 hodin.
  • 25. prosince: na Boží hod vánoční musí mít zavřeno všechny obchody.
  • 27. prosince: na posilující dávku očkování budou moci jít po pěti měsících od ukončení vakcinace všichni starší 30 let. Navíc bude platit i omezení na kulturní a další společenské akce. Tam, kde se bude sedět u stolů, může přijít 1000 lidí. Akce, kde to ale až možné nebude, budou omezeny na 100 účastníků.
  • 29. prosince: v restauracích a hospodách budou moci sedět u stolu nejvýše čtyři lidé, výjimku mají lidé z jedné domácnosti. Na večírcích bude moci být maximálně 50 hostů. A budou se muset prokázat dokončeným očkováním nebo certifikátem o prodělání nemoci. Všechna tato pravidla budou platit do 2. ledna.
  • 3. – 16. ledna: testování žáků, studentů i zaměstnanců škol. A to každé pondělí a čtvrtek. Testovat se budou i očkovaní a ti, kteří nemoc prodělali.

Konec zavíračky

Jenže kromě zákazů budou od 26. prosince i úlevy. Skončí třeba omezení provozní doby pro bary a restaurace, které už nebudou muset zavírat v 22 hodin. A zruší se i zákaz vánočních trhů či pití alkoholu na veřejnosti.

Zrušili si radu

Vláda zrušila Radu pro zdravotní rizika, kterou zavedl předchozí kabinet. „Pouze vytvářela konkurenci Ústřednímu krizovému štábu a lidé často nevěděli, která z navržených opatření vlastně platí,“ vysvětloval svůj návrh ministr vnitra Vít Rakušan (43, STAN). Naopak se ale do štábu začlení odborná pracovní skupina Centrální řídicí tým, který dosud působil na ministerstvu zdravotnictví.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.