Vánoční cesta kolem světa: Jiný kraj, jiný mrav | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vánoční cesta kolem světa: Jiný kraj, jiný mrav

Austrálie
Austrálie (Foto ara)

ánoce jsou dobou, kdy se tradice dodržují opravdu precizně a rozmíšku dokáže vyvolat i salám v bramborovém salátu. Pokud se ovšem podíváme za hranice, najdeme výstřednosti mnohem větší. Napadlo vás někdy na stromečku hledat okurku?

Hledej okurku

Tradice vánočních stromků, které jsou dnes rozšířené po celém světě, vznikla údajně v Německu již v 16. století, a tak není divu, že se tam k vánočnímu stromu pojí mnoho zvyků. Jedním z nich je schovávání okurky někde ve větvích stromku. Dítě, které ji najde, dostane speciální dárek.

Německo

Austrálie slaví na pláži

Protože Vánoce v Austrálii připadají na horké letní měsíce, mnoho obyvatel se vydává na pláž, kde se griluje. Populární jsou čerstvé mořské plody, které si Australané dopřávají za zvuků tradičních anglických koled.

Austrálie

Vánoční lodě

V Řecku, které je zemí mořeplavců a rybářů, je zdobení vánočních stromků a lodí oblíbené již po staletí. První známý vánoční stromek v Řecku postavil král Otto roku 1833 vedle své svátečně nazdobené plachetnice. Dnes se ve městech, jako jsou Atény a Soluň, vedle zářících stromků objevují i ozdobené a nasvícené lodě.

Řecko

Schovejte koště

Jednu z nejneobvyklejších štědrovečerních tradic najdete v Norsku, kde si lidé schovávají košťata. Tento zvyk pochází z dob, kdy se věřilo, že čarodějnice a zlí duchové vycházejí na Štědrý den ven a hledají košťata, na kterých by se mohli proletěli.

Norsko

Skřítek v sauně

Ve Finsku má saunování dlouhou tradici a mnoho domů má i vlastní saunu. O Vánocích se toto útulné místo stává posvátným prostorem spojeným s dávno mrtvými předky. Na Štědrý den je zvykem dlouho pobýt v sauně, která je podle pověsti také domovem legendárního saunového skřítka. Po saunování se Finové vydávají na večerní oslavy – zatímco duchové předků zaujímají své místo v sauně.

Finsko

Štědrý večer v KFC

V roce 1974 přišla americká restaurace rychlého občerstvení KFC v Japonsku se sváteční marketingovou kampaní. Zdánlivě jednoduchý slogan „Kurisumasu ni wa Kentakkii! – Kentucky na Vánoce!“ dal vzniknout národní tradici, která se udržuje dodnes. Přestože Vánoce nejsou v Japonsku státním svátkem, rodiny z celé země míří do místního KFC na speciální štědrovečerní jídlo.

Japonsko



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.