Nebojte se nahradit med, máte čím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nebojte se nahradit med, máte čím

Med se dá nahradit
Med se dá nahradit (istock.com)

Med je tekuté zlato. Alespoň to tak vypadá u včelařů, kteří kvůli nedostatku českého medu vyšroubovali ceny na 200 až 400 korun za litr. Plnohodnotně ho nahradit něčím levnějším nejde. Sladkou chuť a konzistenci medu ale pro vánoční pečení nebo oslazení čaje zajistí i jiné produkty. Především rostlinné sirupy. Ocení je i alergici.

Datlová pasta 1 kg přibližně 100 Kč

Pasta se buď prodává v obchodě, nebo si ji snadno vyrobíte sami. Datle namočíte na hodinu do vody či džusu a poté rozmixujete do pasty. Přidáním tekutiny uděláte pastu řidší. Využít ji můžete při pečení i výrobě nepečených cukrovinek. Můžete koupit ale i už hotový datlový sirup, který se vyrábí stejně. Obsahuje vitaminy skupiny B, draslík, vápník i železo.

Třtinový sirup 1 kg přibližně 70 Kč kg přibližně 70 Kč

Třtinový cukr rozpustíte ve vodě v poměru 5 dílů cukru na jeden díl vody. Za stálého míchání zahříváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hmota barvou i konzistencí podobná medu. Výsledná náhražka se hodí především při pečení.

Třtinová melasa 1 kg přibližně 150 Kč kg přibližně 150 Kč

Melasa je vedlejší produkt při výrobě cukru. Je velmi bohatá na vitaminy a minerály s poloviční kalorickou hodnotu než med. Jako náhražka medu se hodí především její světlejší varianty, které mají podobnou konzistenci i barvu. Tmavé varianty jsou hodnotnější, co se týče množství zdraví prospěšných látek, a díky specifické chuti jsou nepostradatelnou přísadou amerických dezertů a omáček.

Kokosový sirup 1 kg přibližně 300 Kč kg přibližně 300 Kč

Získává se z kokosových květů, má jedinečnou chuť po karamelu a univerzální použití. Obsahuje vitaminy B a C, minerály a velké množství aminokyselin. Díky svému nízkému glykemickému indexu je využívaný diabetiky jako náhražka medu a je vhodný i při dietách.

Kukuřičný sirup 1 kg přibližně 90 Kč kg přibližně 90 Kč

Jako náhražka medu v receptech funguje skvěle. A to jak barvou, tak i neutrální chutí. Oproti medu je ale mírně řidší. Při jeho používání ale buďte opatrní. Je totiž výrazně sladký, plný glukózy a fruktózy, a snadno se po něm přibírá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.