Očkování dětí: Otázky a odpovědi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Očkování dětí: Otázky a odpovědi!

Očkované děti po kontaktu s nakaženým spolužákem nebudou muset do karantény.
Očkované děti po kontaktu s nakaženým spolužákem nebudou muset do karantény. (Foto Aha! – Tonda Tran)

Pediatrům a některým očkovacím centrům začala včera společnost Avenier rozvážet první zásilky z 300 tisíc vakcín pro děti starší pěti let. Už ve středu jich několik naočkovali v pražské Thomayerově nemocnici. Proč očkování proti covidu potřebují i ony? A jak bezpečné je?

Proč je očkování proti covidu pro děti dobré?

Covid u nás zabil už šest dětí, přes tisíc jich dostal do nemocnice. I když u nich ale samotná nákaza proběhne mírně nebo bez příznaků, jsou děti ohroženy ještě syndromem zvaným PIMS-TS. Ten propuká tři až čtyři týdny od infekce. Dětí s tímto syndromem na jednotkách intenzivní péče právě teď přibývá, dle statistik postihne asi jedno z 1100 nakažených. Očkování chrání i proti němu.

Musí po dávce do karantény?

Očkované děti mají možnost docházet do kolektivů i v případě nařízené karantény,“ uvedla Česká vakcinologická společnost. Nepřijdou tak o kontakt s vrstevníky a rodiče s nimi nebudou muset zůstávat doma, kdykoliv bude mít někdo z jejich spolužáků pozitivní test.

Jak je látka chrání?

Klinická studie u vakcíny ukázala účinnost 90,7 %. I když se očkované děti virem nakazily, měly mírnější průběh než neočkované.

Čím je vakcína pro děti jiná?

Očkovací látky určené dětem mají proti běžné vakcíně asi třetinovou sílu. Stejně jako u dospělých jsou potřeba dvě dávky.

Je pro ně bezpečná?

Během klinických studií třetí fáze nebyly zjištěny žádné závažné nežádoucí účinky u adolescentů a mladistvých, ani u dětí ve věku pět až jedenáct let,“ uvedla Česká vakcinologická společnost. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou bolest v místě vpichu, únava a bolest hlavy.

Jak je zaregistrovat?

Děti je možné k očkování registrovat na webu registrace. mzcr.cz. Malé pacienty očkují i pediatři, bez registrace dostanou injekci v očkovacím centru na pražském Černém Mostě.

Kdy očkovat dítě po prodělaném covidu?

Děti, které covid prodělaly, odborníci doporučují očkovat tři až šest měsíců po nákaze. Stejný interval doporučují pro podání druhé dávky, pokud se dítě nakazilo po první »včeličce «.

MeSES: Omikron už se šíří komunitně!

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) uvedli, že varianta omikron už se v Česku šíří komunitně a skutečných případů jsou zřejmě až stovky. Čekají, že v české populaci převládne někdy mezi Vánocemi a prvními týdny nového roku. „Zatím nevíme, zda je varianta omikron více, či méně patogenní než varianta delta,“ stojí v jejich stanovisku. Volají proto po prodloužení nouzového stavu, urychlení podávání třetích dávek či testování ve školách i firmách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.