Jak naplánovat bezpečné svátky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak naplánovat bezpečné svátky?

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Už druhé Vánoce v řadě se ponesou ve znamení nepolevující pandemie. Rady, jak svátky naplánovat, aby byly co nejbezpečnější, připravili lékaři z organizace World Health Network (WHN).

Čas setkávání, kdy mají být rodiny a přátelé spolu, se blíží. Vždyť do Vánoc zbývá pouhých osm dní! Co byste měli udělat, abyste snížili riziko, že se vy nebo někdo z vašich blízkých nakazí covidem? Pomoci by vám mohl covidový adventní kalendář lékařů sdružených ve WHN. Ti v něm upozorňují, že byste neměli zapomenout vybavit se testy, či promyslet on-line spojení s těmi, kteří ke štědrovečerní tabuli nemohou dorazit osobně. „Pokud se všichni účastníci otestují rychlým antigenním testem den před vánoční oslavou a pak ještě šest až dvanáct hodin předem, redukuje se riziko nákazy o pětasedmdesát procent,“ radí odborníci. Další tipy na »coviduprosté« svátky naleznete v jednotlivých políčkách kalendáře...

16. prosince
Třetí dávka

Pokud máte nárok, dojděte si pro třetí dávku vakcíny. Ochrana po ní nastupuje relativně rychle a do Vánoc už můžete být lépe chráněni.

17. prosince
Omezte kontakty

Až do Vánoc omezte kontakty s cizími lidmi. Čím méně lidí před svátky potkáte, tím lépe. Pokud je nutné se s někým potkat, noste respirátor.

18. prosince
Zásobte se testy

Pořiďte si dostatečné množství testů pro sebe i pro své hosty. To samé platí i o respirátorech a dezinfekčních prostředcvích.

19. prosince
Udělejte si plán

Naplánujte si, s kým se přes svátky potkáte. Zlaté pravidlo je: málo lidí ve velké místnosti. Ideálně tedy pozvěte jen nejbližší rodinu. Pokud má někdo obavy a chce zůstat doma, zkuste vymyslet, jak byste ho mohli »pozvat« alespoň prostřednictvím on-line technologií.

20. prosince
Máte příznaky?

Vše zrušte! Pokud pociťujte jakékoliv příznaky respiračního onemocnění jako je rýma, kašel a podobně, zrušte všechna setkání! A to i když máte test negativní.

21. prosince 
Otestujte se

Doma se všichni otestujte a dejte o negativních výsledcích vědět i svým blízkým. Řadu z nich tím uklidníte a některé třeba i povzbudíte, aby se dali sami testovat.

22. prosince
Vysvětlete nebezpečí

Řekněte všem svým blízkým, jak vnímáte hrozbu covidu. Snažte se vysvětlit, že bezpečí je důležité a lidé, kteří nejsou v rizikových skupinách a necítí se ohroženi, by přesto měli chránit ty, u nichž je nebezpečí těžkého průběhu vyšší.

23. prosince
Otestujte se podruhé

Znovu se otestujte, ideálně dvakrát. Poprvé den před oslavou, podruhé 6 až 12 hodin před Štědrým večerem. A požádejte o to i své blízké.

24. prosince
Dbejte na čistý vzduch

Při štědrovečerní večeři i rozbalování dárků dostatečně větrejte. A to ve všech místnostech, v nichž se hosté pohybují. Ideální je větrat každou hodinu.

Přečtěte si
jasnovidec01
16. 12. 2021 • 22:10

a společně š.u.k.a.t budeme kdy ?na to není plán ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.