Vánoční rádce Aha! Jak rozdat radost i za méně peněz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vánoční rádce Aha! Jak rozdat radost i za méně peněz

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Pandemie, zdražení energií a všudypřítomná inflace. Stále více lidí má v peněžence méně, než by na svátky potřebovali. Týká se to i vás? S touto desítkou tipů neuděláte pod stromečkem ostudu, ať už je váš rozpočet na dárky jakýkoliv. Zkuste se jich držet.

Vyhledávejte slevy

Víte, co by si kdo přál, a jdete najisto? Pak nejdřív zabruste na internet a v cenovém vyhledávači porovnejte, kde mají danou věc nejlevnější. Ceny můžete porovnávat třeba na heureka.cz, shopping.google.com nebo zbozi.cz.

Držte se rozpočtu

Udělejte si seznam obdarovaných, vyhraďte si rozpočet a toho se držte. Podle průzkumu společnosti Kruk se letos chystá zadlužit kvůli Vánocům 17 % domácností s více dětmi. Tím si ale mohou pod stromeček nadělit pořádný finanční malér.

Nezatracujte použité

Podívejte se do bazarů, zastaváren, secondhandů či na bleší trhy. Tím potěšíte nejen svou peněženku, ale i přírodu. Za levno tu můžete pořídit třeba pěkný obraz, LP desku či knihu, které už nejsou k sehnání.

Ušetřete na papíru

Neutrácejte za balicí papír a dárky zabalte do papíru z loňska nebo bílého, který můžete kreativně pomalovat nebo jen převázat barevnou stuhou. Dětem nemusíte některé dárky balit vůbec a pod stromkem mohou mít jen instrukce, kde mají dárek hledat.

Spojte je dohromady

Máte rozvětvenou rodinu nebo kupu dětí? Kupte jim jeden dárek dohromady. Leckdy tak i velký dar vyjde levněji než každému jedna drobnost.

Darujte poukaz

Po Vánocích budou obchody plné slev. Když darujete poukaz, může obdarovaný za stejnou cenu získat víc než teď.

Když na dárky nezbude

Máte tak hluboko do kapsy, že vašim dětem hrozí, že pod stromečkem nenajdou skoro nic? Zkuste se poptat na sociálním odboru vašeho bydliště, v komunitním centru nebo v církevních organizacích, jako je Diakonie. Ty každoročně pořádají sbírku dárků nazvanou Krabice od bot. Více na www.krabiceodbot.cz...

Uspořádejte výměnu

Leckdy děti nepotřebují dárky vyloženě nové jako spíš neokoukané. Zkuste se známými uspořádat výměnu a věci, se kterými si vaše děti nehrají, vyměňte za ty, se kterými si nehrají jejich ratolesti.

Vyrábějte

Řadu lidí potěší vlastnoručně vyrobený originální dar mnohem víc než koupená věc, kterou mají všichni stejnou. A nemusí jít zrovna o pletené výrobky. Potěší i drobné ozdoby, kreativně potištěná či pomalovaná bílá keramika nebo i poctivě a s láskou dělané trvanlivé dobroty, jako je třeba vaječný likér či slané karamelky.

Obdarujte jen děti

Když už opravdu nevíte kam, seškrtejte seznam obdarovaných v rodině a nechte na něm jenom děti. Dospělí situaci pochopí.

Přečtěte si
Mirka Nová
15. 3. 2024 • 18:56

Souhlasím, že i s omezeným rozpočtem se dají pořídit krásné a originální vánoční dárky. Člověk jen musí zapojit trochu kreativity a nebát se hledat na netradičních místech. Já třeba letos plánuji nakoupit hodně dárků z druhé ruky, ať už přes bazar z internetových stránek http­s://ww­w.bi­ginzer­ce.cz­/, nebo různé skupiny na Facebooku. Minulý rok jsem tak sehnala značkové oblečení za zlomek původní ceny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.