Zranění ptáci skončili do jara v péči lidí: Vlaštovka zimuje v obýváku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zranění ptáci skončili do jara v péči lidí: Vlaštovka zimuje v obýváku

Zraněná vlaštovka se svojí zachránkyní Janou Reifovou.
Zraněná vlaštovka se svojí zachránkyní Janou Reifovou. (Foto DES OP/Taťána Typltová)

Plzeňští zvířecí záchranáři se přes zimu starají o zraněnou vlaštovku a jiřičku. Ptáky srazilo a poranilo auto, zotavit se do odletu nezvládli. Na návrat jara tak čekají v péči lidí.

Letošní mládě jiřičky hledalo koncem září hmyz nad silnicí tak usilovně, že neuhnulo jedoucímu autu. Se zraněným křídlem skončilo na zemi. Díky všímavé ženě se dostalo do záchranné stanice. „U menších ptáků se léčba zlomeného křídla protáhne až na čtvrt roku,“ uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň. Také vlaštovce zlomené křídlo po kolizi s vozem znemožnilo let do Afriky. 

Našla ji a do péče si ji vzala dvojice ochránců přírody Jana s Karlem. „Mají ji v obýváku a čekají na jaro, až ji budou moci vypustit do přírody mezi ostatní. Mládě je velmi vitální, přijímá potravu a v léčbě dělá obrovské pokroky,“ popsal Makoň. Všichni věří, že oba malí opeřenci přečkají zimu u svých zachránců a na jaře se přidají k hejnům, která se vrátí z Afriky.

Vlaštovka obecná

Má dlouhá špičatá křídla a vidlicovitý ocas, rezavě hnědé čelo a krk, modročerný vršek těla, spodní část je bílá. Ve stájích či opuštěných budovách si staví miskovitá hnízda. Je hmyzožravá, loví za letu či hmyz sbírá z vodní hladiny, za letu i pije.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.