Rádce Aha! Jak se dobře pojistit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rádce Aha! Jak se dobře pojistit?

ilustrační foto
ilustrační foto (Mutumutu s.r.o.)

Uvažujete o pojištění a máte obavy, aby vám v případě pojistné události nezbyly jen oči pro pláč? Promyslete požadavky, pečlivě vybírejte, zodpovědně porovnávejte a čtěte podmínky.

Vybrat správnou pojistku, která ochrání váš život i domov, není snadné. Nabídka pojistných produktů je široká, a navíc je nejen nutné vybrat takový, který dostatečně pokrývá potřebná rizika, ale i správně nastavit jeho parametry. 

● Porovnejte nabídky

Ať vybíráte pojistku na dům, auto, nebo třeba životní pojištění, vždy si porovnejte více možností. S výběrem vám můžou pomoci internetové srovnávače a recenze. A i v případě doporučení přátel a známých se raději mrkněte i na nezávislá hodnocení.

● Promyslete si požadavky

Ještě před uzavřením smlouvy se rozhodněte, co všechno od pojištění chcete, aby vám pokrývalo. Zkuste se zamyslet i nad tím, jak vysokou pojistnou částku jste ochotni a schopni platit.

● Nenechte se tlačit k podpisu

S podpisem nespěchejte, dokud si nejste jistí, že všemu ve smlouvě rozumíte. Podpis už jen obtížně vezmete zpět. Právo odstoupit od uzavřené smlouvy do 14 dní od jejího sjednání se vztahuje pouze na smlouvy uzavřené na dálku, tedy například po internetu nebo telefonu. Než smlouvu podepíšete, nejasné či sporné body znovu zkontrolujte.

● Prostudujte si podmínky a výluky

Než podepíšete pojistku, ptejte se na rozsah pojištění (co všechno kryje). Zajímejte se o definice pojmů (používaná terminologie se často liší podle konkrétní pojišťovny a neodpovídá tomu, co si pod tím lidé představují). Nezapomeňte na výluky, tedy situace, za kterých pojišťovny odmítají plnit a vyplácet pojistné krytí. „Ve smlouvách některých pojišťoven jsou takových výluk různě poschovávané i desítky a pak se prakticky nevyplatí si u nich pojistku sjednávat,” varuje Lenz.

● Nepojišťujte zbytečnosti

»Hrajete« fotbal v křesle u televize? Pak nemá cenu, abyste utráceli za pojištění rizikových sportovních aktivit. „Velký smysl nemají ani úrazové pojistky kryjící běžnější zranění, jako je třeba vyvrtnutý kotník nebo zlomený malíček,“ vysvětluje Jindřich Lenz z online pojištění Mutumutu. Důležitější je pojištění pro případ vážného zranění, dlouhodobé vážné nemoci či invalidity. Podobné je to u pojištění majetku. Dům si pojistěte proti vrizikům, která jsou pravděpodobná, a na částku, která vám pokryje opravu či pořízení nového domova. 

● Pravidelně aktualizujte

Nenechte své pojistky zastarat. Při každé výraznější životní změně (narození dítěte, hypotéka atd.) byste si měli pojistky zkontrolovat nebo se poradit s odborníkem. Zaměřte se na to, zda máte na odpovídající částku pojištěno vše, co nově potřebujete, a zároveň neplatíte za něco, co nepotřebujete.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.